Rock music!
Postanite clan rock fourma 
HomeRock forum portFAQSearchRegisterLog in

Share | 
 

 Nastanak psyhodelic rocka

Go down 
AuthorMessage
Chris
Spamer i rock'n'roll master
Spamer i rock'n'roll master
avatar

Number of posts : 3801
Age : 25
Ëîêàöè¼à : Saa moj Vladisav zauvek...
Registration date : 2008-06-10

PostSubject: Nastanak psyhodelic rocka   Sun Jul 05, 2009 11:47 pm

Psihodelicna muzika zapocinje vec na folk sceni, sa popularnoscu Holy Modal Rounders pojomom u 1964. Bendovi poput Grateful Dead i Big Brother & the Holding Company su postala dva najpopularnija benda ovog zanra. The Fillmore je bio mesto za redovne grupe poput , Country Joe and the Fish, i Jefferson Airplane. Drugde, The Byrds su imali hit Eight miles high. The 13th Floor Elevators se nalaze u nazivu njihovog albuma The Psychedelic Sounds of the 13th Floor Elevators. Muzika je sve vise vezivana za protivljenje rata Vijetnamu.

U Engleskoj, Pink Floyd je bio psihodelicni rock bend u razvoju od 1965 . 1966 godine, nastao je bend Soft Mashine. U avgustu 1966 The Beatels su izdali album Revolver, koji je u pesmama poput "Tomorrow Never Knows’ i ‘Yellow Submarine’ bio pracen psihodelijom, uz nezaboravni pokrov albuma. The Beach boys su odgovorili u Americi sa Pet Sounds. Iz pozadine bluz roka, Britanska grupa Cream je debitovala u decembru i Jimmi Hendrix je postao popularan u Britaniji pre povratka u Ameriku.

Psihodelicna scena je dostigla vrhunac 1967, kada su The Doors i Jefferson Airplane izdali tematske LP-e i The Beatels izdali Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, dok su The Rolling Stones izdali Their Satanic Majesties Request. Kako su Summer of Love dostigao svoj vrhunac, Monterey Pop Festival je pracen Jefferson Airplane, Janis Joplin i Jimi Hendrix. Kulminacija socijanog psihodelicnog trenda su bili rock festivali poput Vudstoka u 1969. Bendovi Paisley Underground iz Los Andjelesa su odigrali ulogu 1960-ih u psihodelicnom i folk rock
Back to top Go down
View user profile
 
Nastanak psyhodelic rocka
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Rock music! :: Rock muzika :: Prokultura (1967 - 1977) :: Psychodelic rock-
Jump to: