Rock music!
Postanite clan rock fourma 
HomeRock forum portFAQSearchRegisterLog in

Share | 
 

 Nastanak glam rocka

Go down 
AuthorMessage
Chris
Spamer i rock'n'roll master
Spamer i rock'n'roll master
Chris

Number of posts : 3801
Age : 25
: Saa moj Vladisav zauvek...
Registration date : 2008-06-10

PostSubject: Nastanak glam rocka   Mon Jul 06, 2009 5:16 pm

Glam rock je nastao iz engleske psihodelicne i art rock scene kasnih 1960-ih, definisan od umetnika poput T. Rex, Roxy Music, Steve Harley and Cocney Rebel i David Bowie, takodje sa pocetkom glumenja grupa kao sto je The Cocketts, izvodjaca poput Lindsay Kemp i glume kao sto je Syd Barrettov Pink Floyd ( koji je predstavljen na Bowiejevom pokrovu albuma See Emily Play) i Eddie Cochran ( koji je predstavljen na T.Rexovom albumu Summertime Blues).

Uobicajno prihvacen pocetak glam rocka je bio kada je Tyrannosaurus Rex bend koji je producirao Tony Visconti i zastupljen od strane legendarnog Johna Peela frontmen i pevac Marc Bolan je promenio ime benda u T.Rex, izdavajuci britanski hit broj jedan Ride A white Swan decembra 1970, koristeci glam rock bend i kao pop fenomen. Ubrzo nakon toga su se pojavili drugi istaknuti umetnici kao sto su Slade i Roxy Music i eventualno David Bowiejev Ziggy Zvezdana prasina, koji je doveo glam rock do njegovog skromnog romana i skromne popularnosti u Americi i doveli da americki umetnici kao sto su Lou Reed, Iggy Pop, New York Dolls, Jobriath i Alice Cooper usvoje glam ili glamerski stil.


Sam glam je bio nostalgicna mreza raznih stilova i vizuelnosti muzike i umetnosti, u rasponu od 1930-ih Holivudskog glamura do 1950-ih pin-up seksualnih apela i rockn;roll tinejdzerskog buntovnistva. do predratne Cabaret glume, do Victorianove knjizevnostii Simbolickih stiloba, do antickog misticizma i mitologije. Glam je najprimeceniji zbog svoje seksualnosti i rodne dvosmislenosti i koriscenja glume.

Sirom glam rock popularnosti, mnogu umetnici kao sto je Elton John, Slade, Gary Glitter i Alvin Stardust je usvojena i vise seksualnosti zauzima mesto u glam stilu. Drugi prethodni umetnici kao sto su The Rolling Stones i Lou Reed su izumeli sebe u glam modi, cesto sa velikim uspehom ( ukljucujuci Reedov veliki hit, Walk on the Wild Side). Medjutim, uspeh glama u Americi je bio skroman u najboljem slucaju, sa izvodjacima poput T.Rex i Roxy Music koji su tamo imali samo delic popularnosti nego sto su imali u Velikoj Britaniji. Medjutim, glam je inspirisao mnoge zanrove, ukljucujuci punk, new wave, goth, jangle pop, college rock i grunge, sa izvodjacima kao sto su Siouxsie Sioux, Johnny Rotten, Billy Corgan, Peter Murphy i Adam Ant koji su navodili glam kao kljucni uticaj. Glam je doziveo i skromnu obnovu kroz bendove poput Chainsaw Kittens i The Darkness.
Back to top Go down
View user profile
 
Nastanak glam rocka
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Rock music! :: Rock muzika :: Prokultura (1967 - 1977) :: Glam rock-
Jump to: