Rock music!
Postanite clan rock fourma 
HomeRock forum portFAQSearchRegisterLog in

Share | 
 

 The Pixies

Go down 
AuthorMessage
Chris
Spamer i rock'n'roll master
Spamer i rock'n'roll master
avatar

Number of posts : 3801
Age : 25
: Saa moj Vladisav zauvek...
Registration date : 2008-06-10

PostSubject: The Pixies   Tue Jul 14, 2009 7:23 pm

Piksiz (engl. Pixies) su američka rok grupa, osnovana 1986. u Bostonu u Masačusetsu.[1] Nakon svađe članova, grupa se raspala 1993, ali je ponovo formirana 2004. Stalnu postavu grupe čine Blek Frensis (Black Francis), Džoi Santijago (Joey Santiago), Kim Dil (Kim Deal) i Dejvid Lavering (David Lovering). U svojoj domovini su imali skroman uspeh; mnogo su uspešniji bili u Ujedinjenom Kraljevstvu i Evropi, mada sa studijskim albumima nikada imali naročitu prolaznost kod široke publike.[2]

Njihov stil alternativnog roka je pod jakim uticajem pank i serf roka (surf rock), i mada je u velikom meri melodičan, uspevao je u isto vreme da bude i hrapav. Frensis je bio glavni tekstopisac i pevač grupe i isticao se svojim očajničkim, zavijajućim izvođenjem. Pisao je pesme koje su se bavile nesvakidašnjim temama kao što su NLOi i nadrealizam. Mnoge od pesama grupe govore o psihičkoj nestabilnosti, biblijskim prikazima nasilja, fizičkim povredama i incestu.

Grupa se često smatra neposrednim prethodnikom eksplozije alternativnog roka 1990-tih, mada su se njeni članovi razišli pre nego što su imali priliku da uživaju u potencijalnoj koristi od toga.[3][4] Priznanje duga koji Nirvana duguje Piksizima od strane zakletog poklonika Kurta Kobejna,[5] uz slične posvete od strane drugih alternativnih grupa, je osiguralo da nasleđe i uticaj Piksiza znatno narastu u godinama nakon razlaza.


* Come On Pilgrim EP (1987)
* Surfer Rosa (1988)
* Doolittle (1989)
* Bossanova (1990)
* Trompe le Monde (1991)


Spoiler:
 
Back to top Go down
View user profile
 
The Pixies
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Rock music! :: Rock muzika :: 1990e :: Grunge-
Jump to: