Rock music!
Postanite clan rock fourma 
HomeRock forum portFAQSearchRegisterLog in

Share | 
 

 Atomsko skloniste (Pula)

Go down 
AuthorMessage
RockstaR
Admin
Admin
RockstaR

Number of posts : 2862
Age : 26
Ėīźąöč¼ą : Boulevard Of The Broken Dreams
Registration date : 2008-08-09

PostSubject: Atomsko skloniste (Pula)   Tue Jul 21, 2009 10:36 pm

Predistorija grupe zadire u 1968. godinu kada je u Istarskom narodnom kazalištu u Puli premijerno izvedena predstava "Atom¬sko sklonište" koju je režirao pesnik Boško Obradović Za tu predstavu reditelj je napra¬vio izbor iz svetske antiratne poezije, a uvrstio je i svoje pesme "Kuga u Danangu" (protiv rata u Vijetnamu) i "Vaclavske Nam¬jesti" (protiv vojne intervencije Sovjetskog Saveza u Čehoslovačkoj) Budući da je Obra¬dović dugo godina negovao ideju o formi¬ranju rock grupe koja bi radila muziku na njegove tekstove, jednom prilikom je ispred pulske kafane "Jadran", gde su se okupljali muzičari, nekolicini iskusnih instrumentali¬sta ponudio fasciklu sa svojim tekstovima. Ubrzo je napravljen i dogovor o zajedničkom radu i oformljen je bend Atomsko sklonište.
Bilo je to 26 februara 1977. godine, a grupu činili su basista Bruno Langer (ex Boomerang), pevač Serđo Blažić, gitarista Dragan Gužvan, klavijaturista Eduard Kance¬lar, bubnjar Šaša Dadić i Rudolf Grum koji je pevao prateće vokale Prvi veći uspeh grupa je postigla na BOOM festivalu u Novom Sadu decembra 1977 godine U proleće 1978 godine učestvovali su na Omladin¬skom festivalu u Subotici, a ubrzo im je izašao prvi LP "Ne cvikaj, generacijo" na kome su precizno formulisali hard rock zvuk sa antiratnim i kataklizmičnim tekstovima koji su dosta dugovali u to vreme već demodiranoj hipi ideologiji Debi im donosi prve hitove: "Pomorac sam majko", "Kine¬matograf našeg djetinjstva" i "Ne cvikaj, ge¬neracijo." Na samom početku grupa je pri¬grabila interesovanje javnosti svojim najava¬ma da sviraju punk (mada su kasnije priz¬nali da nisu ni znali o čemu je reč), poce-panom odećom u kojoj su nastupali i efek¬tnim fotografijama koje im je realizovao Mariborčanin Tone Stojko. Saradnju sa po¬rodicom Stojko proširili su kada su Tonetovoj supruzi Neci Falk snimili matricu za pesmu "Zaspao si u mojoj kosi"
Drugi album "Infarkt", opremljen knjigom fotografija Toneta Stojka, doneo im je nove koncertne favorite "Pakleni vozači" i "Djevoj¬ka br 8". Zbog obaveza prema fakultetu grupu je napustio Eduard Kancelar, a zame-nio ga Paul Bilandžić. Svoje pozicije učvrš¬ćuju na dobro uvežbanim koncertima obo¬gaćenim scenografijom sastavljenom od bo¬dljikavih žica a jednom prilikom, u ljubljan¬skoj hali Tivoli, iznad bine je bilo razapeto trista kišobrana Grupa regrutuje vernu pub¬liku, ali postaje česta meta dela kritike koja im najčešće upućuje zamerke zbog nateg¬nutosti Obradovićevih tekstova Na nega¬tivne kritike reaguju otvorenim pismima u kojima se razračunavaju sa novinarima koji im nisu po volji
Treći album uz veliku medijsku kampanju snimaju na poluostrvu Stoja u blizini Pule u pokretnom studiju Mobile One koji su upravo pre njih koristili AC/DC za snimanje koncertnog albuma U produkciji Džona Ečelsa (John Etchells) i Bila Einsvorta (Bili Ains-vvorth) 1980, godine nastaje ploča "U vre¬menu horoskopa"
U tom periodu Paul Bilandžić više nije bio član grupe, jer je osnovao svoj Lilihip i Sklo¬nište nastavlja kao kvartet. Živi album "Atomska trilogija" snimaju leta 1980. godi¬ne na koncertu u Domu hrvatskih branitelja u Puli. Već sledeće godine izlazi album "Extrauterina" (Vanmaterična trudnoća) sa istim producentima, ali ovog puta u fran¬cuskom Super Bear studiju gde su pre njih radili Elton Džon (Elton John), Kejt Buš (Kate Bush) i Pink Floyd Muzičku novost na ploči predstavlja uvođenje harmonike u pesmi "Smanji gas" Dobijaju i novog bubnjara Zdravka Širolu, a posle ove ploče raskidaju saradnju sa Boškom Obradovićem.
Vođa sastava postaje Bruno Langer koji piše tekstove i muziku, U londonskom JAM studiju 1982 godine snimaju album "Men¬talna higijena", a gost na saksofonu je Mel Kolins (Meli Collins) koji je svirao sa sastavi¬ma Rolling Stones, Dire Straits i King Crim-son. Iste godine odlaze na svirke u SAD i na Floridi rade album "Space Generation" koji je kod nas licencno objavio PGP RTB U zagrebačkom Troolv sound studiju snimaju album "Zabranjeno snivanje". Godine 1986 Langer i Gužvan, pod imenom Atomic Shelter, sa američkim muzičarima Vesom Taltonom (Wes Talton), vokal, Fredi Stakijem (Fredie Stuckev), klavijature i Dejvidom Pre-slijem (David Prislev), bubnjevi, snimaju plo¬ču "This Space Ship" koja, takođe biva licenc¬no objavljena kod nas. LP donosi šest sta¬rih, prearanžiranih pesama i četiri nove Koncertni album "Jednom u životu" ujedno je i poslednji na kome se pojavljuje Serđo Blažić Posle duge bolesti on je preminuo 18 janu¬ara 1987 godine
Krajem iste godine Langer kreće sa novom postavom. Pojačan mladim gitaris¬tom Rankom Svorcanom i bubnjarem Niko¬lom Durakovićem on preuzima i vokalnu ulogu i održava Atomsko sklonište do dana¬šnjih dana. Album "Criminal Tango" objavlju¬ju 1990. godine Avgusta 1991 godine, u vreme kada su već počeli oružani sukobi, na¬stupaju na Zaječarskoj gitarijadi. U Americi im 1992. godine izlazi CD "East Europe Man" 'koji su snimili sa pevačem Vesom Taltonom. Grupa i danas povremeno nastupa, a bivši članovi se bave drugim zanimanjima: Dragan Gužvan je direktor firme, Šaša Dadić radi u "Uljaniku" a Zdravko Širola je inženjer građevine u preduzeću za puteve. Nastavak diskografske aktivnosti obeležen je objavlji¬vanjem CD-a "Terra mistica". Na disku "1976-1986." RTV Slovenija je objavila izbor nji¬hovih hitova.

Diskografija
"Ne cvikaj generacijo" (RTV U 1978) "Infarkt"(RTV U 1978) "U vremenu horoskopa" (RTVU 1980) "Atomska trilogija" (RTV U 1980, koncertni) "Extrauterina" (RTV U 1981 ) "Mentalna higijena" (RTV U 1982.) "Space Generation" (EER/PGP RTB 1983) "Zabranjeno snivanje" (RTV U 1984) "Jednom u životu" (RTV U 1985 koncertni) "ThisSpaceShip" (EER/PGP RTB 1987) "CriminalTango" (RTVU 1990) "East Europe Man" (EER 1992) "Terra Mistica" (Croatia Records 1995) "1976-1986," (RTV S 1995. kompilacija)


Spoiler:
 

_________________
"Tetka jesi videla negde moje svecano odelo?"
...
...
"Pa pojeli ga moljci"
"Celo odelo???"
"Ta gamad kad navali,ne zna da stane"
"A dugmad?"
"Dugmad su sigurno prodali"
Back to top Go down
View user profile
RockstaR
Admin
Admin
RockstaR

Number of posts : 2862
Age : 26
Ėīźąöč¼ą : Boulevard Of The Broken Dreams
Registration date : 2008-08-09

PostSubject: Re: Atomsko skloniste (Pula)   Mon Aug 24, 2009 1:57 pm

obozavam ih....rulzzzz hessam

_________________
"Tetka jesi videla negde moje svecano odelo?"
...
...
"Pa pojeli ga moljci"
"Celo odelo???"
"Ta gamad kad navali,ne zna da stane"
"A dugmad?"
"Dugmad su sigurno prodali"
Back to top Go down
View user profile
 
Atomsko skloniste (Pula)
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Rock music! :: Rock muzika :: Domaća rock scena-
Jump to: