Rock music!
Postanite clan rock fourma 
HomeRock forum portFAQSearchRegisterLog in

Share | 
 

 Divlje jagode

Go down 
AuthorMessage
RockstaR
Admin
Admin
avatar

Number of posts : 2862
Age : 26
ËîęŕöčĽŕ : Boulevard Of The Broken Dreams
Registration date : 2008-08-09

PostSubject: Divlje jagode   Sat Jul 25, 2009 1:50 pm

Divlje jagode su bosanskohercegovački heavy metal i hard rock sastav koji je 1977. godine osnovan u Zagrebu[1]. Bili su vrlo popularan sastav na teritoriju bivše Jugoslavije i smatraju se začetnicima heavy metal stila na tom prostoru. U svibnju 1977. godine, Sead Lipovača zajedno sa Antom Jankovićem, Nihadom Jusufhodžićem, Mustafom Ismailovskim i Adonisom Dokuzovićem kojeg je poznavao još iz Novih Akorda, osniva Divlje jagode. Tijekom godina njihovog glazbenog rada, objavili su nekoliko singlova i dvanaest studijskih albuma, a 2006. godine izdaju box set na kojemu se nalazi deset albuma i jedan singl.

Sead Lipovača (rođen u Bihaću 13. ožujka 1955.g.), nakon što je završio srednju školu u Bihaću, dolazi studirati vanjsku trgovinu u Zagreb. Njegovi glazbeni idoli bili su mu hard rock sastavi poput The Whoa, Deep Purplea, Led Zeppelina, Black Sabbatha i drugih. I sam je želio imati svoj sastav, a prvi glazbeni počeci vežu ga uz sastav 'Novi akordi' (iz kojeg će kasnije nastati Drugi način). Kasnije još svira sa sastavima 'Biseri' i 'Selekcija', da bi 1976. godine osnovao skupinu 'Zenit'. Tadašnju postavu sastava čine glazbenici Sead Lipovača (prva gitara), Ante Toni Janković (vokal), Nihad Jusufhodžić (bas gitara) i Adonis Dokuzović (bubnjevi). U tadašnje vrijeme 'Zenit' svira po raznim rock festivalima, a početkom 1977. godine donose odluku o promjeni imena.

U svibnju 1977. godine nakon dugog razmišljanja, donose odluku da promjene ime u 'Divlje jagode'. Iste godine u jesen snimaju svoj prvi singl, za vodeću diskografsku kuću tada u zemlji 'Jugoton', na kojemu se nalaze dvije skladbe, balada "Jedina moja" (koja je ostvarila veliki uspjeh) i "Rock 'n' Roll". Tekst za skladbu "Jedina moja", piše Ante Janković, a glazbu Sead Lipovača. Drugi singl objavljuj početkom 1978. godine na kojemu se nalazi obrada stare bosanske sevdalinke "Moj dilbere" i n B strani emotivna balada "Prijatelj". Iste godine izlazi njihov treći singl sa kojim dobivaju prilićnu popularnost kod publike i veliki broj svojih obožavatelja. Na singlu se nalaze skladbe, "Patkica" i "Kad bi vi, gospođo". Nakon izlaska singla, 'Jagode' odlaze na mini turneju po Bihaću i okolici. Krajem godine odlaze u studijo kako bi snimili svoj prvi album. Album Divlje jagode izlazi 1979. godine, a objavljuje ga diskografska kuća Jugoton[3]. Materijal na albumu sastoji se od devet skladbi, a između ostalog tu su već poznate balade "Krivo je more" i nova verzija skladbe "Jedina moja". Većina ostalih skladbi je na temu hard rocka i na tragu sastava Deep Purplea i Black Sabbatha. Tekstove je napisao Ante Janković, glazbu Sead Lipovača, dok je produkciju radio Vladimir Delać. Nakon što je album bio objavljen sastav je neko vrijeme pauzirao, radi toga što je dio članova otišao na odsluženje vojnog roka.

U to vrijeme napušta ih Mustafa Ismailovski i kasnije osniva pop sastav Srebrna krila, a Sead Lipovača ostvaruje suradnju sa Marinom Tucaković, koja mu piše tekstove za singlove "Hoćeš li me voljet sutra" i "Nemam ništa protiv bit će bolje".

Diskografija

Studijski albumi

* Divlje Jagode (1978.)
* Stakleni hotel (1981.)
* Motori (1982.)
* Čarobnjaci (1983.)
* Vatra (1985.)
* Wild Strawberries (1987.) - as Wild Strawberries
* Konji (1988.)
* Labude, kad rata ne bude (1995.)
* Sto vjekova (1996.)
* Od neba do neba (2003.)Spoiler:
 

_________________
"Tetka jesi videla negde moje svecano odelo?"
...
...
"Pa pojeli ga moljci"
"Celo odelo???"
"Ta gamad kad navali,ne zna da stane"
"A dugmad?"
"Dugmad su sigurno prodali"
Back to top Go down
View user profile
 
Divlje jagode
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Rock music! :: Rock muzika :: Domaća rock scena-
Jump to: