Rock music!
Postanite clan rock fourma 
HomeRock forum portFAQSearchRegisterLog in

Share | 
 

 Disciplina kičme

Go down 
AuthorMessage
RockstaR
Admin
Admin
avatar

Number of posts : 2862
Age : 26
ËîęŕöčĽŕ : Boulevard Of The Broken Dreams
Registration date : 2008-08-09

PostSubject: Disciplina kičme   Thu Aug 13, 2009 3:52 pm

Disciplina kičme je rok grupa osnovana krajem 1981. godine. Osnovao ju je basista Dušan Kojić - Koja neposredno nakon raspada novotalasne grupe Šarlo Akrobata. Osnovao ju je sa sa bubnjarom Nenadom Krasavcem Keletom (dotadašnjim menadžerom Šarla, pre toga u sastavu Urbana gerila).

1981-1982

Prvi Kojin pomen grupe Disciplina kičme je zabeležen novembra 1981. u intervjuu za domaći muzički časopis Džuboks. Na prvoj probi grupe, pored Koje, svirao je kao drugi basista i Srđan "Đile" Marković (pre toga u sastavima Radnička kontrola i UKT), ali, Koja je odmah odlučio da grupa funkcioniše kao duo u minimalističkoj postavi bubanj + bas. Tokom 1982. godine došlo je do izmene bubnjara, jer je Kele otišao u vojsku, a za bubnjeve je seo, tada šesnaestogodišnji, budući beogradski glumac Srđan Todorović - Žika.

1983-1986

Nesvakidašnja postava i neobična muzika su vrlo teško nalazile put do izdavača. Debi album „Sviđa mi se da ti ne bude prijatno“ su odbile skoro sve izdavačke kuće, a konačno ga je sa zakašnjenjem objavila slovenačka diskografska kuća Helidon početkom 1983. godine. LP je izašao u tiražu od 5001 primerka i brzo nestao sa tržišta. Deo materijala sa prve ploče Discipline Kičme ujedno je predstavljao i deo neobjavljenog repertoara grupe Šarlo Akrobata: pesmu "Pečati" je Šarlo Akrobata izveo uživo na "Rokenroleru" RTB 1981. godine, a sačuvan je i neobjavljeni demo snimak Šarla sa pesmom "Mozak". Za pesme "Ti znaš da tvoja soba ima četiri ugla", "Uživaj", "Zgodne kretnje" i "Javno veselje" se na osnovu stila takođe sumnja da su nastale u vreme grupe Šarlo Akrobata. Sa debi albuma pesma "Nemoj" se jedina probila u medijima. Produkciju albuma su radili Koja, snimatelj Toni Jurij i Nebojša Antonijević (Partibrejkersi), potpisan kao Riki Rif. Kasetno izdanje albuma "Sviđa mi se da ti ne bude prijatno" se pojavilo 1987. godine u izdanju privatne firme Slovenia Borisa Furlana.

Sledeći projekat grupe bio je EP "Ja imam šarene oči". Snimljen septembra 1983. godine u studiju „Druga Maca“ u Beogradu, ovaj mini-album predstavljao je logičan nastavak debija u pogledu zvuka i produkcije. Jedina novina bila je duvačka sekcija u pojedinim numerama u vidu gostiju, ali je Disciplina zadržala prepoznatljiv pank-fank stil ustanovljen na debi ploči. EP „Ja imam šarene oči“ predstavljao je još veći izazov u diskografskom smislu, kada se konačno pojavio u prodaji sa dve godine zakašnjenja, 1985. godine, u izdanju slovenačke privatne kuće Dokumentarna i uz finansijsku pomoć časopisa Rock. Tiraž je ponovo bio mali, a jedina numera koja se vrtela po medijima je bila pesma „Novac neće doći“.

1987-1992

Suočen sa velikim čekanjima, niskim tiražima i problemom golog preživljavanja na osnovu sopstvene muzike, Koja se u vreme objavljivanja EP-ja Dečija pesma odlučio za radikalne izmene u zvuku i imidžu grupe. Uzevši za sebe pseudonim Zeleni Zub, Koja je napustio dotadašnji stil i minimalističku postavu u vidu dua i, uvodeći duvačku sekciju u grupu, preusmerio Disciplinu Kičme u novi pravac koji se može okarakterisati kao mešavina fanka i repa uz veliku dozu humora. Ovom izmenom završena je prva faza rada grupe, i započeto novo poglavlje koje će trajati sve do Kojinog odlaska u London januara 1992. godine. U ovakvoj postavi, Disciplina postaje prava scenska atrakcija, a album „Zeleni Zub na planeti dosade“ donosi grupi prvu popularnost van uskih krugova okorelih obožavalaca.

Koja u Londonu naziv grupe transkribuje u Disciplin-A-Kitschme i pokušava da se probije na svetskoj muzičkoj sceni. Okuplja trio (bubanj, bas i glas) sa kojim snima tri albuma, ali ni jedan od njih ne postiže neki zapažen uspeh van Srbije.

Diskografija:
*Sviđa mi se da ti ne bude prijatno
*Svi za mnom!
*Najlepši hitovi! - Uživo
*Zeleni Zub na planeti dosade
*Nova iznenađenja za nova pokolenja
*I Think I See Myself On CCTV
*Heavy Bass Blues
*Refresh Your Senses Now!
*Kada kažeš muzika, na šta tačno misliš, reci mi?

Spoiler:
 

_________________
"Tetka jesi videla negde moje svecano odelo?"
...
...
"Pa pojeli ga moljci"
"Celo odelo???"
"Ta gamad kad navali,ne zna da stane"
"A dugmad?"
"Dugmad su sigurno prodali"
Back to top Go down
View user profile
 
Disciplina kičme
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Rock music! :: Rock muzika :: Domaća rock scena-
Jump to: