Rock music!
Postanite clan rock fourma 
HomeRock forum portFAQSearchRegisterLog in

Share | 
 

 Osmi Putnik

Go down 
AuthorMessage
RockstaR
Admin
Admin
RockstaR

Number of posts : 2862
Age : 26
ËîęŕöčĽŕ : Boulevard Of The Broken Dreams
Registration date : 2008-08-09

PostSubject: Osmi Putnik   Thu Aug 13, 2009 4:06 pm

Osmi Putnik (po filmu Ridleya Scotta, snimljenog 1979. godine), je splitski rock i heavy metal sastav osnovan 7. svibnja 1985. godine, a njen tadašnji prvi vokal bio je Zlatan Stipišić Gibonni. Bili su jedni od najpopularnijih rock skupina na prostorima bivše Jugoslavije. U svojoj glazbenoj karijeri objavili su četiri studijska albuma.

Osnivanje

Sastav su osnovali pjevač Zlatan Stipišić, bas gitarist Davor Gradinski Dado, te gitarist Nenad Mitrović Mitar. Sastavu se kasnije pridružio i gitarist Igor Makić te bubnjar Dražen Krolo i u ovom postavu sastav je svoj prvi koncert održao 1. kolovoza 1985. nastupajući zajedno sa skupinom Zabranjenim pušenjem na splitskim Gripama. Mjesec dana nakon toga osvajaju prvo mjesto na Dalmatinskim omladinskim rock susretima[1]. Uskoro dolazi do promjena u sastavu i iz njega odlaze Igor Makić i Dražen Krolo, koje zamjenjuju gitarist Bojan Antolić Božo, te bubnjar Mario Kuzmić Kuzma. U toj postavi sastav pobjeđuje na zagrebačkoj "Stereoviziji" s pjesmom "Lutko moja takav sam ti ja...", postajući sve popularniji među rock publikom širom bivše Jugoslavije. Nedugo zatim iz sastava odlazi Mario Kuzmić i na njegovo mjesto dolazi Miro Marunica Marun. Slijede brojni nastupi i potpisivanje ugovora s tadašnjom diskografskom kućom Jugotonom (danas Croatia Records) u čijem je izdanju izašao njihov prvi album Ulična molitva. Album se prodao u srebrnoj nakladi[2].

Studio, albumi, koncert

Sastav nastavlja s koncertnom promocijom albuma, u sklopu koje svira i na prvom tradicionalnom HM festivalu u Sarajevu. 1987. godine sastav popisuje novi izdavački ugovor s izdavačkom kućom PGB RTB i s producentom Mirkom Krstičevićem (basist iz sastava Metak) snima svoj drugi studijski album Glasno, glasnije, na kojem u istoimenoj pjesmi gostuju i nogometaši Hajduka iz Splita, Vulić, Jerolimov, Andrijašević i Pralija, a sama pjesma je i napravljena kao podrška nogometnom klubu.

Nakon snimanja albuma iz sastava odlazi Marun, a na njegovo mjesto dolazi Mirjan Jovanović Tošo, a iste je godine sastav izabran za skupinu godine po izboru čitatelja 'Rock" magazina'. Album Glasno, glasnije po istom izboru osvaja drugo mjesto za album godine odmah iza albuma Kao kakao, makedonskog sastava Leb i sol. Sastav početkom 1988. godine ulazi u studio i snima svoj treći album Drage sestre moje... nije isto bubanj i harmonika, uz kojeg je objavljen i prvi singl "Mi smo majstori".

Odlazak Gibbonia

Samo nekoliko mjeseci nakon što je objavljen album Drage sestre moje... nije isto bubanj i harmonika, uslijed velikog pritiska radi neriješenog pitanja menadžmenta Gibboni odlazi iz sastava, a zamjenjuje ga Marsel Benzon, dok Mirjana Jovanovića zamjenjuje Petar Šantić Peki. Stipišić prelazi u bosanskohercegovački heavy metal sastav Divlje jagode u kojem ostaje godinu dana, a početkom devedesetih počinje svoju uspješnu solo karijeru. Sastav je nastavio s koncertnom aktivnošću, no trojica članova dobivaju poziv za odsluženje vojnoga roka. Sastav miruje do 2002. godine kada se ponovo okupljaju Bojan Božo Antolić, Davor Dado Gradinski i Mirjan Jovanović Tošo kojima se priključuju vokal Dean Clea Brkić (iz sastava Pandora) te gitarist Kristian Krista Barišić (iz sastava Kompleks K).

Nakon pune dvije godine od okupljanja, 2004. godine započelo se sa snimanjem albuma Živ i ponosan koji izlazi sredinom svibnja 2005. godine za izdavačku kuću Dancing Bear (Hrvatska), te za One Records (Srbija) pritom obilježavajući i dvadeset godina od osnutka sastava. Album se snimao i pripremao u studiu Pandora Box, pod produkcijskom palicom Deana Clea Brkića. Na materijalu se nalaze stare uspješnice "Glasno, glasnije" i "Srce od kamena".

Diskografija

* Ulična molitva (1986., Jugoton)
* Glasno, glasnije (1987. PGP RTB)
* Drage sestre moje... nije isto bubanj i harmonika (1988., PGP RTB)
* Živ i ponosan (2005.)

Spoiler:
 

_________________
"Tetka jesi videla negde moje svecano odelo?"
...
...
"Pa pojeli ga moljci"
"Celo odelo???"
"Ta gamad kad navali,ne zna da stane"
"A dugmad?"
"Dugmad su sigurno prodali"
Back to top Go down
View user profile
 
Osmi Putnik
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Rock music! :: Rock muzika :: Domaća rock scena-
Jump to: