Rock music!
Postanite clan rock fourma 
HomeRock forum portFAQSearchRegisterLog in

Share | 
 

 Anastasia (Skoplje)

Go down 
AuthorMessage
Chris
Spamer i rock'n'roll master
Spamer i rock'n'roll master
Chris

Number of posts : 3801
Age : 25
╦ţŕÓ÷Ŕ╝Ó : Saa moj Vladisav zauvek...
Registration date : 2008-06-10

PostSubject: Anastasia (Skoplje)   Sun Oct 11, 2009 3:13 pm

Koren rada sastava Anastasia proteže se od početka osamdesetih godina kada je basista Goran Trajkoski kroz grupu Padot na Vizantija započeo sa promišljenim poimaČnjem tradicije kroz moderniji muzički izraz. Po raspadu grupe, Trajkoski se priključio sasČtavu Mizar, a zatim je sa perkusionistom Zo-ranom Spasovskim formirao grupu Aporea.
Za nisku izdavačku kuću Dom objavili su jedan maksi singl, a 1990. godine su preČrasli u sastav Anastasia Priključio im se i Zlatko Oriđanski (gitara, mandolina, flauta) koji je predvodio grupu Lola V Stain, sličnog etno usmerenja i počeli su da stvaraju muČziku baziranu na vizantijskoj tradiciji i crkveČnom pojanju. Mini LP sa pesmama "Na rekah Vavilonskih" i "Premin" takođe su objavili u Nišu 1991 godine, a dve godine kasnije za solunsku kuću Poeta Negra objavljeno je reizdanje te ploče Prvih godina pretežno su
radili muziku za pozorišne predstave u Subo-tici, Sarajevu i Skoplju Sličan pogled na muziku povezao ih je sa rediteljem Milčom Mančevskim pa su za njegov film "Pre kiše" uradili muziku. Mančevski je još polovinom sedamdesetih godina otišao iz Skoplja u Ameriku na studije režije U to vreme je često pisao reportaže za beogradske listove "Zdravo" i "Džuboks", kao i tekstove za skopČsku grupu Bastion.
Radeći muziku za film "Pre kiše" članovi grupe Anastasia u potpunosti su ostvarili svoČje viđenje etno zvuka. Na kompaktu su se našle i već objavljene pesme "Premin" (sa mini LP ploče Anastasie) i "Mansarda" (sa albuma Lole V Stain) kao i obrada stare makedonske pesme "So maki sum se rodila" (na kompakČtu pod imenom "Death Of Alexander"). Glavni vokal u toj pesmi otpevala je Vanja Lazarova Dimitrovska, cenjena pevačica izvornih naroČdnih pesama Ključni saradniku radu na CD-u bio im je Dušan Dimitrovski, stručnjak za etno muziku, autor knjige "Za našu muziku" Tokom snimanja članovi grupe su uz savre-menu studijsku tehnologiju koristili i autenČtične instrumente kaval, tapan, gajde, psaltir Na snimanju su još učestvovali Kazim Idriz (tapan), Dragan Dautovski (vođa sastava naČrodnih instrumenata Mile Kolarovski), Gor-dana Josifovska (oboa), Dubravka Zajkova (viola), a producent je bio Toše Pop Simonov CD sa muzikom iz filma objavljen je prvo u Francuskoj, a zatim i širom sveta i dobio je vrlo povoljne kritike u stručnoj štampi Na koncertnim promocijama Anastasia je nastuČpala u postavi Goran Trajkoski (vokal, kaval, gajda). Zoran Spasovski (tapani, udaraljke, sintisajzer), Zlatko Oriđanski (tambura, prim), Senko Velinov, Pepi Georgievski (vokali) i klaviČjaturista Valentino Skenderovski (ex Leb i sol, Memorija). Krajem 1996. godine objavili su promotivni mini CD sa pesama "Lice" i "Gori" kao najavu sledeće ploče, a marta 1997. godiČne svirali su u Sarajevu. U to vreme za grčku izdavačku kuću Libra Music objavili su CD "Melourgia" na kome se nalazi izbor njihovih neobjavljenih snimaka nastalih od 1989 do 1996 godine kao i muzika za pozorišne predČstave Taj CD donosi teme "Gori (Skopje)", "Samoilovite slepci", "Laži me sestro" kao i već objavljenu "Na rekah Vavilonskih" za koju je tekst nastao na osnovu 127 psalma iz "BibČlije".
Njihov saradnik Dragan Dautovski je 1996 godine oformio osmočlanu grupu DD Svnthesis i snimio istoimeni CD (SJF records 1996.) na kome su uz autorski materijal poČnudili obrade makedonskih narodnih pesaČma: "Dve devojki", "Goten", "Kletva", "Vrem-inja" i druge

Diskografija
"Na rekah Vavilonskih" / "Premin" (CKDB 1991, mini LP) "BeforeThe Rain" (Phonogram 1994) "Melourgia" (Libra Music 1997 )

slika trenutno nema
Back to top Go down
View user profile
 
Anastasia (Skoplje)
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Rock music! :: Rock muzika :: Domaća rock scena-
Jump to: