Rock music!
Postanite clan rock fourma 
HomeRock forum portFAQSearchRegisterLog in

Share | 
 

 Animatori (Zagreb)

Go down 
AuthorMessage
Chris
Spamer i rock'n'roll master
Spamer i rock'n'roll master
avatar

Number of posts : 3801
Age : 25
╦ţŕÓ÷Ŕ╝Ó : Saa moj Vladisav zauvek...
Registration date : 2008-06-10

PostSubject: Animatori (Zagreb)   Sun Oct 11, 2009 3:15 pm

U momentu kada su Animatori stupili na scenu svojim pop zvukom, ocenjeni kao "maturantski blues",u potpunosti su oduČdarali od tadašnjeg dominantog novota-lasnog zvuka Grupu su 1980 godine osnoČvali Krešimir Blažević (gitara, vokal), Andro Purtić (bas), Vatroslav Markušić (violina), i Tomislav Brežičević (bubnjevi).
Predistorija grupe seže u 1977 godinu kada Blažević iz rodnog Slavonskog Broda dolazi na studije u Zagreb i pridružuje se simfo rock grupi Animatori Pošto su oni ubrzo prestali sa radom, tri godine kasnije Blažević počinje sa novom, muzički sasvim drugačije obojenom grupom, ali pod starim imenom. U neobičnoj instrumentalnoj posČtavci grupe, violina najčešće ima ulogu pot-crtavanja ritmičke osnove sa retkim solo izleČtima. Prvi ozbiljniji proboj imaju na YURM-u 1982 godine. Tada nastupaju u finalu i uz grupe Xenia, La Fortunjeros i U škripcu osvaČjaju drugo mesto Pre toga potpuno anoČnimni, iznenadili su obimnim repertoarom koji je sadržao preko trideset sopstvenih kompozicija. U jesen te godine objavljuju prvi singl "Male curice" a zatim u produkciji Željka Brodarica (ujedno svirao gitaru i pe-vao prateće vokale), snimaju debi LP "Anđeli nas zovu da im skinemo krila". Zbir pesama koje se bave odrastanjem i nostalgijom, predstavljaju Blaževića kao zrelog autora koji svoje originalne ideje ume da zapakuje u pop formu inspirišući se uticajima britanske scene šezdesetih godina. Najveći uspeh poČstiže naslovna pesma koja se nekoliko mese-ci zadržala na prvom mestu emisije "Hit meseca" TV Beograd. Drugi album "Svi momČci i djevojke" snimaju 1984. godine sa proČducentom Huseinom Hasanefendićem i na njoj Blažević nastavlja sa ličnim poetskim iskazima. Udarna pesma "Ostat ću mlad" iskorišćena je i u filmu "Spuk" režisera MladeČna Puhlovskog Kao gosti na ploči učestvuČju brojni zagrebački muzičari od kojih su najpoznatiji: Rastko Milošev (gitara), Aki Rahimovski (prateći vokali), Miroslav Sedak Benčić (saksofon), i Davor Rodik (pedal steel gitara). Avgusta 1984. godine Blažević odlazi u JNA i grupa prestaje sa radom.
Tokom pauze, bubnjar Brežičević je preČšao u sastav Karlowy Vary, a violinista Mar-kušević u countrv grupu Plava trava zaboČrava sa kojom je i ranije sarađivao U reani-mirane Animatore koji sa radom počinju kraČjem 1985. godine stižu bubnjar Dražen Somek, gitarista Predrag Miljuš i klavijatuČrista Toni Markulin. Treći album "Dok ležim cijeli dan u sjeni" prožet blagim countrv zvucima, snimaju 1987 godine u produkciČji gitariste Branka Bogunovića iz Plave trave zaborava, a kao gost opet učestvuje Davor Rodik. Na snimanju gostuju i bubnjar Ratko
Divjak, klavijaturista Mato Došen a Zoran Predin iz Lačnog Franza sa Blaževićem peva u temi "Bijeg".
Po objavljivanju ploče, grupa je napraviČla dugu pauzu tako da je četvrti album objavljen tek aprila 1992. godine Podelivši ploču na dve celine: optimističku pod naziČvom "Proljeće je zakucalo" i depresivniju "Duhovi iz prošlosti", Blažević se tematski kreće u rasponu od debi albuma do tada aktuelnih ratnih vremena, a pesma "Kad se vratim kući" objavljena je na albumu "Rock za Hrvatsku" na kome su učešće uzeli različiti autori Kompilacijski CD "Reanimatori" objaČvljuju 1995. godine.

Diskografija
Singlovi
"Malecurice"/"Živjeti mirno" (Jugoton 1982) "Anđeli nas zovu da im skinemo krila" / "Ljeto nam se
vratilo" (Jugoton 1983) "Ostat ću mlad" / "Kao ogledala" (Jugoton 1984,,)

Albumi:
"Anđeli nas zovu da im skinemo krila" (Jugoton 1983) "Svi momci i djevojke" (Jugoton 1984) "Dok ležim cijeli dan u sjeni"(Jugoton 1987) "Proljeće je zakucalo" /"Duhovi iz prošlosti" (Orfej 1992.) "Reanimatori" (Croatia Records 1995, kompilacija)

Spoiler:
 
Back to top Go down
View user profile
 
Animatori (Zagreb)
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Rock music! :: Rock muzika :: Domaća rock scena-
Jump to: