Rock music!
Postanite clan rock fourma 
HomeRock forum portFAQSearchRegisterLog in

Share | 
 

 Arhangel (Skoplje)

Go down 
AuthorMessage
Chris
Spamer i rock'n'roll master
Spamer i rock'n'roll master
Chris

Number of posts : 3801
Age : 25
╦ţŕÓ÷Ŕ╝Ó : Saa moj Vladisav zauvek...
Registration date : 2008-06-10

PostSubject: Arhangel (Skoplje)   Sun Oct 11, 2009 3:17 pm

Još 1980. godine, dosta pre nastanka grupe, Risto Vrtev je komponovao pesmu "Arhangel" kojom je dao osnovne naznake svog budućeg autorskog izraza Kasnije, Vrtev je radio pesme za sastav Mizar dok su još bili okrenuti čistijoj rock'n'roll formi.
Arhangel nastaje januara 1989. godine u sastavu: Risto Vrtev (gitara, vokal, autor muČzike i tekstova), Dragan Ginovski (gitara), Dejan Argirovski (bas) i Zoran Cvetkovski (bubnjevi). Iste godine nastupaju na YURM-u u Zagrebu i Omladinskom festivalu u Subo-tici, gde ulaze u finale. Njihova kompozicija "Arhangel 80-89" nalazi se na kompilacij-skom albumu sa Subotičkog festivala. Zatim 1990. godine sviraju u Čehoslovačkoj. Debi LP "Arhangel" objavljen je marta 1991. godiČne u Beogradu, zahvaljujući Flaviju Rigonatu, vlasniku kuće "Haos" koja je do tada izdavala knjige i američke underground stripove. Pored Vrteva i Ginovskog, na ploči su radili basista Petar Jankov (ex DDT) i bubnjar Dim-itar Dimovski (ex Cilindar). Decembra 1992. godine Arhangel nastupa na UNICEF-ovom koncertu u Subotici. Sledeći album "Arhangel II" objavljen je za Muzičku i kaset-nu produkciju Makedonske radio televizije juna 1993. godine Taj materijal, pod naziČvom "Dno", u Jugoslaviji je na kaseti licen-cno objavila firma Take It or Leave It 1994. godine "Dno" je promovisano koncertom na beogradskom festivalu Brzi bendovi Srbije. Na ploči se pored Ristinih pesama "Senište", "Čovek bez ime i prezime", "Vojna" nalazi i obrada pesme "VVonderful VVorld" Blacka (u prepevu "Čudesan svet") i "Zborovi i volšebni" na tekst Borisa Pasternaka.
Te godine u Makedoniji dobijaju prizČnanja za najbolji album, najbolji koncert, pesmu godine i najboljeg tekstopisca SniČmak unplugged nastupa grupe predstavljao je Makedonsku televiziju na TV festivalu u Sofiji, a septembra 1994 godine svirali su na EBU rock festivalu u Ljubljani. Novembra 1994. godine Arhangel je učestvovao u proČgramu "Dani makedonske kulture" u DanČskoj Sledeće godine svirali su na T-festivalu u Skoplju uz sastave Prodigv, Dog Eat Dog, Renegade Soundvvave i druge. Novembra 1995 godine nastupali su u beogradskom Bitef teatru, a februara 1996. godine na FIAT rock festivalu u Podgorici. U međuvremenu su snimili obradu "Never Talking To You Again" sastava Husker Du, koju su posvetili preminulom basisti Dejanu Argirovskom i svoju pesmu "Nova vera, nova Biblija".
Tokom jeseni 1997. godine, grupa Arhangel privodila je kraju snimanje treće ploče

Diskografija
"Arhangel" (Haos 1991)
"Dno" (MKP-MRT/Take it or leave it 1993)

Spoiler:
 
Back to top Go down
View user profile
 
Arhangel (Skoplje)
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Rock music! :: Rock muzika :: Domaća rock scena-
Jump to: