Rock music!
Postanite clan rock fourma 
HomeRock forum portFAQSearchRegisterLog in

Share | 
 

 Asanovic Tihomir Pop (Zagreb)

Go down 
AuthorMessage
Chris
Spamer i rock'n'roll master
Spamer i rock'n'roll master
Chris

Number of posts : 3801
Age : 25
╦ţŕÓ÷Ŕ╝Ó : Saa moj Vladisav zauvek...
Registration date : 2008-06-10

PostSubject: Asanovic Tihomir Pop (Zagreb)   Sun Oct 11, 2009 3:23 pm

Klavijaturista Tihomir Pop Asanović (rođen 1948. u Skoplju) je srednju muzičku školu završio u rodnom gradu. Sa šesnaest godina počeo je da svira sa Velikim plesnim orkestrom RTV Skoplje. Krajem šezdesetih godina u beogradskom Gradskom podruČmu pratio je Tomu Zdravkovića pa se otisČnuo u Evropu gde je pet godina svirao po klubovima.
Po povratku 1968 godine osniva sastav Generals sa kojim je nastupao u inostranstvu i po jadranskoj obali. Paralelno svira sa Boškom Petrovićem i to najčešće na stranim jazz festivalima Na osnovu tih nastupa list "Jazz podium" proglašava ga četvrtim orgu-Ijašem u Evropi Godine 1971 Generals preČstaju sa radom i Asanović postaje član origiČnalne postave sastava Time. Sa njima snima samo debi LP "Time" (Jugoton 1972.) a na Svetskom festivalu omladine u Berlinu 1973. godine sa grupom Time izvodi sopstvenu pesmu "Berlin" za koju dobijaju nagradu kao najbolji učesnici Pesma se našla i na kom-pilacijskoj ploči festivala objavljenoj u tadašnjoj Istočnoj Nemačkoj. Tokom 1973. godine Asanović je na koncertima nastupao sa Yu grupom i sastavom Smak. Sledeće godine snimio je solo ploču "Majko zemljo" na kojoj pevaju Josipa Lisac, Nada Žgur, Doca Maroit, Dado Topić i Janez Bončina a svirali su Dragi Jelić, gitara, Mario Mavrin, bas, Ratko Divjak, bubnjevi, Pero Ugrin, truČba, Braco Doblekar, konge i vodeći zagreČbački jazz muzičari Pored Asanovića, autori pesama su Janez Bončina, Dado Topić i Mi-Ijenko Prohaska. Iste godine osniva Jugo-slovensku pop selekciju u kojoj su najcenje-niji domaći instrumentalisti i imaju zapažen nastup na BOOM festivalu u Ljubljani. Iz tog sastava, septembra 1976. godine nastaje grupa September koju predvode Asanović i Bončina Uoči osnivanja te grupe, Asanović objavljuje drugi LP za koji je kompozicije pisao sa Dadom Topićem, a uz njih su pevali Zdenka Kovačiček i Janez Bončina,
Asanović je tokom sedamdesetih ostvario renome pouzdanog instrumentaliste koji je vrlo često svirao sa jazz muzičarima, ali je prihvatao isplative turneje po SSSR-u kao član raznih sastava među kojima je bila i pop grupa Pro arte. Zatim se povukao sa scene i orijentisao na trgovinu instrumentima.

Diskografija
"Majko zemljo" (Jugoton 1974) "Tihomir Pop Asanović" (Jugoton 1976)

Spoiler:
 
Back to top Go down
View user profile
 
Asanovic Tihomir Pop (Zagreb)
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Rock music! :: Rock muzika :: Domaća rock scena-
Jump to: