Rock music!
Postanite clan rock fourma 
HomeRock forum portFAQSearchRegisterLog in

Share | 
 

 Automobili (Nova Gorica)

Go down 
AuthorMessage
Chris
Spamer i rock'n'roll master
Spamer i rock'n'roll master
Chris

Number of posts : 3801
Age : 25
╦ţŕÓ÷Ŕ╝Ó : Saa moj Vladisav zauvek...
Registration date : 2008-06-10

PostSubject: Automobili (Nova Gorica)   Sun Oct 11, 2009 3:23 pm

Braća Marko i Mirko Vuksanović prvo su živeli u Sarajevu i u petom razredu osnovne oformili su grupu u kojoj je bio i njihov drug iz razreda Milan Mladenović. Marko i Milan su u Sarajevu učili da sviraju gitaru od starog majstora Miodraga Necića koji je sredinom osamdesetih nastupao sa grupom Garry Garincha.
Braća su se zatim preselila u Sloveniju, a Automobile su osnovali 1982 godine Marko je svirao bas i pevao, Mirko klavijature, Valter Simončič bubnjeve, Mitja Mokrin saksofon a Roman Nussdorfer gitaru. Prvi nastup imali su na Novom rocku u Ljubljani 1983. godi-ne- a zatim su bili učesnici zagrebačkog YURM-a. Godine 1984 pobedili su na Omladinskom festivalu u Subotici U to vreme
već je bio u štampi njihov debi LP tako da su nagradu (snimanje ploče) prepustili drugoČplasiranoj grupi Beta Centaurv iz Opatije. Debi LP "Mjesec je opet pun" donosi njihove pesme srednjeg tempa pod blagim uticajem grupe The Police Ploču su odlikovali pomalo ele-gični tekstovi otpevani na srpskohrvatskom. LP je producirao Miro Tomassini, a izdvojile su se pesme "Ona nosi uniformu", "Novac", "Nebo" i "Ljubav koja veže" Drugi LP "Dugo, toplo ljeto", u produkciji Tomaža Domicelja, donosi pesme srodne atmosfere: "Male igre noću", "Izađi večeras", "Ona zna", "Uništi svoČju mladost" i druge. Iz grupe je tada otišao gitarista Nisu tražili zamenu, tako da su nasČtupali bez gitare, a nov je bio i bubnjar Luci-jan Kodermac. Treći LP "Krenimo" snimili su 1987. godine bez saksofoniste Mokrina, a gitaru je svirao Alan Jakin. Ploču su produciČrali beogradski gitarista Ljuba Sedlar i Mirko Vuksanović, pa su pesme dobile na energiji i gitarskom zvuku. Novi materijal urađen je u dve verzije, - na srpskohrvatskom i slove-načkom jeziku.
Posle duge pauze, 1992. godine objavljuČju CD "Mraz" a zatim i "Skozi leta" na kojima pevaju na slovenačkom, verno se držeći svog zvuka. Sledeći CD "Drugi svet" donosi komČpletan prvi i drugi LP i tri pesme sa trećeg. Na kompilaciji "Tistega lepega dne" (FV Music 1996 ) na kojoj su se našle obrade partizanskih i revolucionarnih pesama AutoČmobili objavljuju svoje viđenje stare teme "Lepo je v naši domovini biti mlad". Zatim 1997 godine objavljuju CD "Navaden dan".
Poslednjih godina Mirko Vuksanović sarađuje sa Zoranom Predinom na njegovim solo pločama i zajedno rade muziku za film, pozorište i televiziju.

Diskografija
"Mjesec je opet pun" (Dokumentarna 1984)
"Dugo toplo ljeto" (RTV U 1985.)
"Krenimo" (Diskoton 1987.)
"Mraz" (Rose records 1992)
"Skozi leta" (Rose records 1994)
"Drugi svet 1984,-1987," (Grafit 1995, kompilacija)
"Navaden dan" (RTV S 1997.)

slika trenutno nema
Back to top Go down
View user profile
 
Automobili (Nova Gorica)
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» LORD ZELJKO - CLASSIC RIDDIMS SELECTION
» Beverly Hills 90210: The New Generation

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Rock music! :: Rock muzika :: Domaća rock scena-
Jump to: