Rock music!
Postanite clan rock fourma 
HomeRock forum portFAQSearchRegisterLog in

Share | 
 

 Automobili (Nova Gorica)

Go down 
AuthorMessage
Chris
Spamer i rock'n'roll master
Spamer i rock'n'roll master
avatar

Number of posts : 3801
Age : 24
Ëîêàöè¼à : Saa moj Vladisav zauvek...
Registration date : 2008-06-10

PostSubject: Automobili (Nova Gorica)   Sun Oct 11, 2009 3:23 pm

Braća Marko i Mirko Vuksanović prvo su živeli u Sarajevu i u petom razredu osnovne oformili su grupu u kojoj je bio i njihov drug iz razreda Milan Mladenović. Marko i Milan su u Sarajevu učili da sviraju gitaru od starog majstora Miodraga Necića koji je sredinom osamdesetih nastupao sa grupom Garry Garincha.
Braća su se zatim preselila u Sloveniju, a Automobile su osnovali 1982 godine Marko je svirao bas i pevao, Mirko klavijature, Valter Simončič bubnjeve, Mitja Mokrin saksofon a Roman Nussdorfer gitaru. Prvi nastup imali su na Novom rocku u Ljubljani 1983. godi-ne- a zatim su bili učesnici zagrebačkog YURM-a. Godine 1984 pobedili su na Omladinskom festivalu u Subotici U to vreme
već je bio u štampi njihov debi LP tako da su nagradu (snimanje ploče) prepustili drugo¬plasiranoj grupi Beta Centaurv iz Opatije. Debi LP "Mjesec je opet pun" donosi njihove pesme srednjeg tempa pod blagim uticajem grupe The Police Ploču su odlikovali pomalo ele-gični tekstovi otpevani na srpskohrvatskom. LP je producirao Miro Tomassini, a izdvojile su se pesme "Ona nosi uniformu", "Novac", "Nebo" i "Ljubav koja veže" Drugi LP "Dugo, toplo ljeto", u produkciji Tomaža Domicelja, donosi pesme srodne atmosfere: "Male igre noću", "Izađi večeras", "Ona zna", "Uništi svo¬ju mladost" i druge. Iz grupe je tada otišao gitarista Nisu tražili zamenu, tako da su nas¬tupali bez gitare, a nov je bio i bubnjar Luci-jan Kodermac. Treći LP "Krenimo" snimili su 1987. godine bez saksofoniste Mokrina, a gitaru je svirao Alan Jakin. Ploču su produci¬rali beogradski gitarista Ljuba Sedlar i Mirko Vuksanović, pa su pesme dobile na energiji i gitarskom zvuku. Novi materijal urađen je u dve verzije, - na srpskohrvatskom i slove-načkom jeziku.
Posle duge pauze, 1992. godine objavlju¬ju CD "Mraz" a zatim i "Skozi leta" na kojima pevaju na slovenačkom, verno se držeći svog zvuka. Sledeći CD "Drugi svet" donosi kom¬pletan prvi i drugi LP i tri pesme sa trećeg. Na kompilaciji "Tistega lepega dne" (FV Music 1996 ) na kojoj su se našle obrade partizanskih i revolucionarnih pesama Auto¬mobili objavljuju svoje viđenje stare teme "Lepo je v naši domovini biti mlad". Zatim 1997 godine objavljuju CD "Navaden dan".
Poslednjih godina Mirko Vuksanović sarađuje sa Zoranom Predinom na njegovim solo pločama i zajedno rade muziku za film, pozorište i televiziju.

Diskografija
"Mjesec je opet pun" (Dokumentarna 1984)
"Dugo toplo ljeto" (RTV U 1985.)
"Krenimo" (Diskoton 1987.)
"Mraz" (Rose records 1992)
"Skozi leta" (Rose records 1994)
"Drugi svet 1984,-1987," (Grafit 1995, kompilacija)
"Navaden dan" (RTV S 1997.)

slika trenutno nema
Back to top Go down
View user profile
 
Automobili (Nova Gorica)
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Nova pesma - Mirror Lil Wayne ft. Bruno Mars
» LORD ZELJKO - CLASSIC RIDDIMS SELECTION
» Beverly Hills 90210: The New Generation
» Nova pjesma - 'Don't give up'

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Rock music! :: Rock muzika :: Domaća rock scena-
Jump to: