Rock music!
Postanite clan rock fourma 
HomeRock forum portFAQSearchRegisterLog in

Share | 
 

 Balkan (Novi Sad)

Go down 
AuthorMessage
Chris
Spamer i rock'n'roll master
Spamer i rock'n'roll master
Chris

Number of posts : 3801
Age : 25
Ėīźąöč¼ą : Saa moj Vladisav zauvek...
Registration date : 2008-06-10

PostSubject: Balkan (Novi Sad)   Sun Oct 11, 2009 3:34 pm

Gitarista i pevač Aleksandar Cvetković godinama je predvodio hard rock grupu Leki sa kojom je postigao samo lokalnu afirma¬ciju. Sa dolaskom novog talasa, 1982, go¬dine oformio je sastav Balkan Kao i ranije, muziku je zasnovao na hard rock zvuku, a tekstovi su bili angažovaniji, pod uticajem Bore Đorđevića i Džonija Štulića
U početku, Balkan je nastupao kao predgrupa na vojvođanskom delu turneje sas¬tavima Divlje jagode, Riblja čorba, Parni va¬ljak, Drugi način. Galija i Atomsko sklonište. Debi album "Gola istina" Cvetković je snimio sa muzičarima: Šaša Zavišić (bas), Željko Jerković (ritam gitara) i Radivoj Bugarski (bub¬njevi) Produkciju je radio Robert Nemeček, basista Pop mašine Baveći se problemima radničke klase i socijalnim temama, Cvetko¬vić beleži pesmu "Tridesetpeta-šesta" koja je posvećena njegovom ocu. Već sledeće go¬dine objavljuju drugi LP "Na brdovitom Balkanu", ponovo u Nemečekovoj produkci¬ji i sa srodnim temama. Album "Homo Balca-nicus" u produkciji Srđana Marjanovića nas¬tavlja sagu o osiromašenim slojevima.
Posle duže pauze i sa mlađim muzičarima Cvetković 1989. godine objavljuje LP "Kome verovati". Tekstovi su ispunjeni rezignacijom i razočaranjem u sistem U pesmi "Beograd-Borovo-88" on govori o radnicima koji do¬laze pred Skupštinu da se žale, dok je pes¬ma "Tridesetpeta-šesta II deo" o ocu koji je tek posle smrti našao mir Na snimanju su gostovali gitarista Sead Lipovača i hor osnovne škole "Mihajlo Pupin" iz Veternika, dok su produkciju radili Cvetković i Milan Ćirić Posle te ploče, grupa prestaje s radom.

Diskografija
"Gola istina" (Jugodisk 1982)
"Na brdovitom Balkanu" (Jugodisk 1983)
"Homo Balcanicus" (Jugodisk 1985)
"Kome verovati" (Panonija koncert 1989)

Spoiler:
 
Spoiler:
 
Spoiler:
 
Back to top Go down
View user profile
 
Balkan (Novi Sad)
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Da li biste s njim izasli na dejt?

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Rock music! :: Rock muzika :: Domaća rock scena-
Jump to: