Rock music!
Postanite clan rock fourma 
HomeRock forum portFAQSearchRegisterLog in

Share | 
 

 Zeljko Bebek (Sarajevo)

Go down 
AuthorMessage
Chris
Spamer i rock'n'roll master
Spamer i rock'n'roll master
Chris

Number of posts : 3801
Age : 25
╦ţŕÓ÷Ŕ╝Ó : Saa moj Vladisav zauvek...
Registration date : 2008-06-10

PostSubject: Zeljko Bebek (Sarajevo)   Sun Oct 11, 2009 3:41 pm

Rođenje u Sarajevu 16. decembra 1945. godine. Sa šesnaest godina je ušao u prvu grupu Eho 61 Kao gitarista i pevač pristupa Kodeksima. Kada je resio da pređe samo na ritam gitaru, grupi se priključila Ismeta Dervoz. Zatim u grupu dovodi basistu Gorana Bregovića. U postavi Bebek, Bregovic, gitarista Edo Bogeljić i bubnjar Lućano Paganoto početkom 1970. godine odlaze na dvomesečni angažman u Napulj, U ItaliČji ostaju mnogo duže no što je planirano.
Bogeljića i Paganota zamenjuju basista Zoran Redžić i bubnjar Milić Vukašinović. Grupa se orijentiše ka progresivnoj muzici i tu za Bebeka ima sve manje izražajnog proČstora. Osetivši da je višak, vraća se u SarajeČvo gde sa Bogeljićem obnavlja Kodekse. Za Novu 1971. godinu obaraju rekord grupe Čičci u neprekidnom sviranju. Na bini ostaČju trideset dva sata.
Tokom 1971. godine novi Kodeksi priličČno tavore, pošto im se repertoar zasniva isključivo na stranom materijalu. Decembra Bebek dobija poziv za vojsku i Kodeksi, posle oproštajnog koncerta u Domu mladih, prestaju sa radom. Bebek se ženi i odlučuje da napusti muziku. Pred sam polazak u vojsku Goran Bregovic ga poziva da snimi pesmu "Patim, evo, deset dana" sa novoČformiranom grupom Jutro. Po povratku iz vojske, marta 1973. godine pristupa grupi Jutro, ali se zapošljava u Savezu zajednica socijalnog osiguranja BiH. Kada je Jutro počelo da postiže prve uspehe, daje otkaz i potpuno se posvećuje muzici.
Tokom rada sa Bijelim dugmetom snimio je simfo orijentisan solo album "Skoro da smo isti" na kome je bio autor pesama. Ploču snimaju gitarista Edo Bogeljić, klavijaturista Neven Pocrnjić i bubnjar Điđi Jankelić Ploča vrlo slabo prolazi kod publike. Marta 1984. godine objavljuje drugu solo ploču "Mene tjera neki vrag" za koju su pesme radili DraČgan Ilić (Generacija 5), Radovan i Kikamac (Zana) i Dejan Petković. Tekstove su pisale Marina Tucaković i Alka Vuica. Ploču snima sa Lazom Ristovskim, Ipetom Ivandićem, baČsistom Saninom Karićem, gitaristom DragaČnom Jovanovićem, Dejanom Petkovićem za klavirom i duvačkom linijom koju čine Ivica Švager, Kire Mitrev i Goce Dimitrovski.
Po objavljivanju ove ploče, Bebek 23. aprila 1984. godine napušta Bijelo dugme Tokom 1985. godine nastupa po Nemačkoj sa grupom Paklena mašina iz Sombora. Pevao je pesme Bijelog dugmeta, ali i materiČjal sa svoje druge solo ploče Po povratku je radio sa grupom Mama Co Co, a zatim osniČva grupu Armija B u kojoj mu se priključuje još jedan bivši pevač Dugmeta, Mladen Vojičić Tifa Album "Armija B" izlazi 1986. godine, a Tifa i Bebek pevaju zajedno u pesČmi "Široko nam toplo polje Glamočko / Kunem ti se dušo". Na turneji prolaze osredČnje i Armija B prestaje sa radom.
Bebek nastavlja solo karijeru pločom "Niko više ne sanja" za koju su muziku pisali Đorđe Novković i Zrinko Tutić, a tekstove Arsen Dedić, Bora Đorđević, Alka Vuica i Marina Tucaković Na snimanju gostuje gitaČrista Vlatko Stefanovski. Pesmu "Da zna zora" Bebek peva u duetu sa pevačem narodne muzike Halidom Bešlićem Tu su još i pesme "Sinoć sam pola kafane popio" i "Žuta ruža". Od te ploče Bebek se sve više deklariše kao narodni pevač što potvrđuje i sledećim albuČmom "Pjevaj, moj narode" snimljenim iste 1989. godine Produkciju je radio Nikša Bratoš, a kompozitorski tandem ostaju Novković-Tutić, dok su na snimanju gostovali Bodo Kovačević i Ranko Rihtman. Zatim
1990. godine objavljuje slabo zapažen LP "Karmin, pjesma i rakija". Početkom rata seli se u Zagreb gde se paralelno bavi muzikom i jedno vreme vodi kafić "Tajna veza" GodiČne 1994. objavio je CD "Gori svijet......ti ćeš ga ugasiti" za koji je pesme napisao Miroslav Drljača Rus (ex ITD bend). CD "Puca mi u glavi" 1995. godine donosi nove Rusove kompozicije, ali i ponovo snimljenu "Na zadČnjem sjedištu mog auta" iz repertoara BijeČlog dugmeta

Diskografija
"Skoro da smo isti" (Jugoton 1978)
"Mene tjera neki vrag" (Jugoton 1984)
"Armija B"(Diskoton 1986.)
"Niko više ne sanja" (Jugoton 1989)
"Pjevaj moj narode" (Jugoton 1989)
". Karmin, pjesma i rakija" (Jugoton (1990)
"...A svemir miruje" (Croatia Records 1992)
"Gori svijet. Ti ćeš ga ugasiti" (Interservice 1994)
"Puca mi u glavi" (Croatia Records 1995)
"Sve najbolje" (Croatia Records 1995, kompilacija)

Spoiler:
 
Spoiler:
 
Spoiler:
 
Back to top Go down
View user profile
 
Zeljko Bebek (Sarajevo)
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» LORD ZELJKO - CLASSIC RIDDIMS SELECTION

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Rock music! :: Rock muzika :: Domaća rock scena-
Jump to: