Rock music!
Postanite clan rock fourma 
HomeRock forum portFAQSearchRegisterLog in

Share | 
 

 Toma Bebic (Split)

Go down 
AuthorMessage
Chris
Spamer i rock'n'roll master
Spamer i rock'n'roll master
Chris

Number of posts : 3801
Age : 25
╦ţŕÓ÷Ŕ╝Ó : Saa moj Vladisav zauvek...
Registration date : 2008-06-10

PostSubject: Toma Bebic (Split)   Sun Oct 11, 2009 3:45 pm

Toma Bebić, jedna od najzanimljivijih auČtorskih ličnosti splitske scene rođen je 1939 godine Poeziju je počeo da piše sa dvadeset godina. Paralelno se bavio i muzikom, a veći deo svojih nastupa vezivao je za Splitski fesČtival gde je predstavljao pravog partibrejkera koji je svojim neobičnim muzičkim formaČma, promišljenim tekstovima i hrapavim glasom predstavljao dalmatinsku varijantu Toma Vejtsa (Tom Waits) pre nego što je iko za ovog američkog čudaka imao prilike i da čuje. Tokom duge, ali isprekidane karijere Toma Bebić je izgradio imidž bitnika odraČslog u socijalističkom okruženju.
Radio je kao mornarički podoficir, inspekČtor SUP-a, trener fudbalskog kluba "Hajduk", novinar u listovima "Nedjeljnja Dalmacija" i "Vjesnik". Objavio je šest knjiga aforizama, nekoliko zbirki poezije i slikovnica za decu Godine 1972. igrao je glavnu ulogu u italijanskom mjuziklu "Hacoponeova poruka"
Kada je prvi put konkurisao na Splitskom festivalu, bio je odbijen što mu se i kasnije često događalo Za pesmu "Kaleto moja" koju je na Omiškom festivalu klapskog pevanja 1967 godine izveo oktet DC iz Vranjica, dobio je nagradu za stihove kao i drugu nagradu za pesmu "Ive Crvić" koju je izvela klapa Split. Godine 1970. na istom festivalu dobija nagradu za interpretaciju pesme "BarČba Filina lula". Iste godine peva svoju pesČmu "Nevera" na Splitskom festivalu na kome
se redovno pojavljuje sve do 1979 godine kada odustaje od takve vrste takmičenja.
Učmalu atmosferu Splitskih festivala uznemiravao je izvodeći svoje osobene pesme "Nije gotovo kad je gotovo, nego je gotovo kad ja kažem da je gotovo", "Leute moj", "Tu-tu auto, vrag ti piz odnija" (koja je počinjala njakanjem magarca), "Neznanom pomorcu", "Devizna balada", dok je 1974. godine njeČgovu pesmu "Sve majke svijeta uz more" otpevala Josipa Lisac. Budući da je dugo radio kao novinar, za teme svojih pesama često je birao originalne priče koje su potČpuno odskakale od uobičajenih festivalskih naricaljki Na binu je izlazio u svom svakodČnevnom odelu: odrpana mornarska majica, japanke i komotne platnene pantalone. Na festivalu zabavne muzike u nemačkom gradu Solingenu 1973. godine dobio je prvu nagradu za pesmu "Čovjek koji se smije" Na debi albumu "Volite se ljudožderi" objavČljenom 1975 godine našle su se neke od festivalskih pesama, ali i izbor materijala koji su mu direktori festivala odbijali. Ploču je snimio na dva četvorokanalna magnetofona i bio je to prvi LP snimljen u Splitu Ploču je objavio povodom dvadesetogodišnjice svoČje mature i posvetio je prijateljima iz treće klase Mornaričko-tehničke podoficirske škole u Puli Drugi album "Oya Nova" snimio je 1980 godine u Zagrebu u produkciji i aranČžmanima klavijaturiste Branislava Živkovića, dok su na ploči svirali Vedran Božić i Mato Došen Tokom osamdesetih godina, Bebić često nastupa po splitskim klubovima organizujući hepeninge sa srodnim umetničkim dušama. Povodom otvaranja Mediteranskih igara u Splitu, osmislio je recital "Djeca MediČterana" u kome je koristio elemente rock muzike, klapa i disko zvuka
Krajem osamdesetih godina povukao se sa scene i posvetio okultizmu i mistici. Umro je u Splitu 4. februara 1990 od posledica raka pluća.

Diskografija
Singlovi
"Ča smo na ovon svitu" / (Jugoton 1973)
"Nevera"/"Leute moj" (Jugoton 1974,)

Albumi
"Volite se ljudožderi" (Jugoton 1975 ) "Oya Nova" (Suzy 1980)

Spoiler:
 
Back to top Go down
View user profile
 
Toma Bebic (Split)
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Split Family Faces
» Split Bob

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Rock music! :: Rock muzika :: Domaća rock scena-
Jump to: