Rock music!
Postanite clan rock fourma 
HomeRock forum portFAQSearchRegisterLog in

Share | 
 

 Begnagrad (Ljubljana)

Go down 
AuthorMessage
Chris
Spamer i rock'n'roll master
Spamer i rock'n'roll master
avatar

Number of posts : 3801
Age : 25
╦ţŕÓ÷Ŕ╝Ó : Saa moj Vladisav zauvek...
Registration date : 2008-06-10

PostSubject: Begnagrad (Ljubljana)   Sun Oct 11, 2009 3:47 pm

Početkom sedamdesetih godina u LjubČljani je radila grupa Šest kilometara na uro iz koje je 1976. godine nastao sastav Begnagrad. Grupu su činili Vlado Špindler (bas), Bratko Bibič (harmonika), Bogo Pečnikar (klarinet), Igor Muševič (bubnjevi), a u poČčetku je sa njima radio gitarista Bojan Zidarić.
Osnovu njihove muzike činili su folklor, swing, free jazz, kao i standardne pop strukČture U nekonvencionalnim instrumentalnim temama "Kranjska Gora blues nazaj", "Ris-mih Boro" (koja u sebi ima citat iz "Žikinog kola"), "Jara Kaca", "Tanova", "Begnagrad", "Zimska" ponudili su originalnu muzičku sliku Posle nastupa na Omladinskom festiČvalu u Subotici 1977 godine, sa muzičkim urednikom Anđelkom Maletićem kao proČducentom, snimaju deo svog materijala na Radio Novom Sadu koji je trebalo da se pojavi na njihovoj prvoj ploči Do realizacije tog albuma nikada nije došlo, ali je Maletić, srećom, trake sačuvao u arhivi Begnagrad su zatim svirali 1977 godine u beogradČskom SKC-u u okviru Dana mlade slovenačke kulture zajedno sa sastavima Pankrti i Buldožer, a često su nastupali sa kantautorom Andrejem Trobentarom Njihov nastup je u sebi nosio kabaretske elemente, pa su imali običaj da tokom tradicionalnih poklada obiČlaze ljubljanske kafane i sviraju Po odlasku Vlade Špindlera u vojsku, krajem 1978. goČdine grupa privremeno prestaje sa radom
Početkom osamdesetih Bibić i Pečnikar obnavljaju grupu Često menjaju članove, ali i muzički stil. Njihov debi album izlazi 1982 godine. Ploču su snimili u postavi Nino De Gleria (bas), Aleš Rendla (bubnjevi, violina) i Boris Romih (gitara) Tokom 1983. i 1984. godine najčešće sviraju po zapadnoj Evropi
Grupa prestaje sa radom 1984. godine. Deo članova pokreće alternativnu jazz grupu Quatebriga koja na sceni debituje pločama "Revolution in the Zoo" (Brut 1985.) i "The Choice Of The New Generation" (Feniks 1987.) Bratko Bibič ostaje aktivan na sceni, učestvuje na festivalima, sarađuje sa brojim muzičarima iz inostranstva i svira sa švaj-carskom grupom Nimal.
Prvi LP grupe Begnagrad objavljen je kao reizdanje na CD-u u Francuskoj pod nazivom "Konzert For A Broken Dance" (AYAA 1991.). Na inicijativu bivših članova grupe, objavČljen je 1992. godine CD "Tastare (Theold-vvones)" na kome su se našli snimci urađeni u Radio Novom Sadu (1977.), Radio StudenČtu (1976.) i desetominutna tema "Tazadna tanova" snimljena novembra 1977. godine na njihovom nastupu u ljubljanskom biosko-'pu "Sloga".
Bratko Bibič objavio je CD "Bratko Bibič & The Madlevs" (Label Usines 1995.) na kome predstavlja svoje teme i improvizacije za harmoniku. CD je sniman u Švajcarskoj i Sloveniji, a pomogli su mu Širli Hofman (Shirelv Hofman), trombon, Bogo Pečnikar, klarinet i saksofon i Matjaž Sekne, viola i vioČlina. Bibič komponuje muziku za TV filmove i moderne baletske predstave.

Diskografija
"Begnagrad" (RTV U 1982)
"Tastare (Theoldvvones)" (Bess-Pro Market 1992.)

Spoiler:
 
Back to top Go down
View user profile
 
Begnagrad (Ljubljana)
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Rock music! :: Rock muzika :: Domaća rock scena-
Jump to: