Rock music!
Postanite clan rock fourma 
HomeRock forum portFAQSearchRegisterLog in

Share | 
 

 Marko Brecelj (Kopar)

Go down 
AuthorMessage
Chris
Spamer i rock'n'roll master
Spamer i rock'n'roll master
Chris

Number of posts : 3801
Age : 25
╦ţŕÓ÷Ŕ╝Ó : Saa moj Vladisav zauvek...
Registration date : 2008-06-10

PostSubject: Marko Brecelj (Kopar)   Tue Oct 13, 2009 7:44 pm

Marko Brecelj je rođen 1951 godine u Sarajevu Živeo je u Mariboru i Kopru, a kaČrijeru je započeo u ljubljanskom sastavu Krik. Na početku je svirao violinu, ali kada su mu je ukrali na Omladinskom festivalu u Subotici 1974. godine, odustao je od tog instruČmenta. Na tom festivalu je za pesmu "Duša in jaz" dobio nagradu stručnog žirija. Iste godiČne "Duša in jaz" se našla na njegovoj prvoj ploči "Coctail" koja sadrži originalne i neoČbične teme pisane od 1972. godine. Marko je za nju dobio nagradu Sedam sekretara SKOJ-a. Pesme je aranžirao Bojan Adamič, a Brecelja je pratio plesni orkestar. Tako je alternaČtivna sadržina na zanimljiv način upakovana u festivalski zvuk Pesmu "Hiškar Rogač" snimio je sa članovima grupe Sedem svetlobnih let iz koje je početkom 1975 godine nastao Buldožer u kome je Brecelj dobio ulogu pevača
U Buldožeru je ostao sve do 1979 godine Sa njima je snimio prva dva albuma i mini LP "Živi bili pa vidjeli". Na sledećoj ploči Buldožera "Izlog jeftinih slatkiša" bio je samo koautor tekstova. Tokom godina provedenih u BuldoČžeru izgradio je imidž ciničnog, nepredvidivog i ekscesima sklonog izvođača koji je na binu izlazio u invalidskim kolicima, palio sebi kosu i bradu, bavio se akrobacijama i uveseČljavao publiku neobičnim pričama Po napuČštanju Buldožera snimio je singl "Parada, majČmuni i trotoari" kojim najavljuje svoje viđenje razbijanja muzičkih i tekstualnih formi Sa neČkonvencionalnim pesnikom Ivanom Volarićem Feom nastupao je u okviru dueta Zlatni zubi Brecelj, gitarista Leon Ukmar, basista Zlatko Bašič, gitarista Taljub Lapajne, klavijaturista Robert Vatovec i bubnjar Marjan Medvešćak su se udružili u okviru grupe Mar-janov čudni zajec i snimili LP "Svinjam dijaČmante"
Tokom 1983. i 1984 godine održali su dvadeset sedam koncerata i prestali sa raČdom. Sledeće dve godine Brecelj nastupa sam i 1986, godine snima poslednje samostalno izdanje, kasetu "Desant na Rt Dobre nade" na kojoj su uz pesmu "Dan Republike" i teme koje je komponovao za pozorišne predstave. BaČsista Aleš Jošt, saksofonista Primoš Šmit i BreČcelj su 1988 godine snimili ploču "Javna vaja".
LP "Coctail" je tokom godina doživeo nekoČliko reizdanja na kasetama, a na CD-u je objavljen za Nika Distribution sa bonus snimČcima koji su obuhvatili pesme sa singla "ParaČda" i ranije neobjavljene materijale. Sa sastaČvom Strelnikoff, Brecelj je 1994. godine objaČvio neobičan CD "Hojlarija svinjarija diareja gonoreja" na kome su se našle tri pesme iz repertoara Buldožera: "Novo vrijeme", "HigiČjena" i "Ko jebe Buldožer" Pesme su snimljene u različitim verzijama pa je "Novo vrijeme" dobilo pet različitih formi od "seksi disko miksa" do "new age miksa" U uvodu pesme "Ko jebe Buldožer", inače vesele obrade "Roll Over Bethoven" Caka Berija (Chuck Berry), usemplovan je monolog Branka Cvejića u ulozi Baneta Bumbara iz serije "Grlom u jagode", a zatim se pesma razvija u sočni punk rock
Tokom poslednjih godina Brecelj radi, kako sam kaže, kao "WC direktor rock kluba Mladinski kulturni centar" u Kopru gde nastupaČju alternatvini sastavi sa prostora bivše JugoČslavije, iz Evrope i bivšeg Sovjetskog Saveza. U tom klubu su od raspada Jugoslavije, pored mnogih drugih, svirali Partibrejkersi, Električni orgazam, Goblini Razvijajući svoje originalne ideje, Brecelj ima i različite cene ulaznica NajČjeftinije karte su za stanovnike Istre, sledeća povlašćena cena je za Slovence učenike, stuČdente i nezaposlene, a ostali plaćaju punu cenu. Bonovi za piće za gostujuće grupe su stare desetodinarke sa likom rudara Alije Sirotanovića, a Brecelj oko tri ujutro zaostalu puČbliku rasteruje neobuzdanom svirkom na vioČlini. I to na uvo, svakome ponaosob.
Pored toga, Brecelj predvodi "Društvo priČjatelja umjerenog napretka u granicama zakona", kandidovao se za gradonačelnika samo da bi ometao neadekvatne pretendenČte, dobio je godišnju nagradu za humanitarni rad i delovanje u kulturi, objavljuje sopstveni bilten, piše oštre tekstove za lokalne novine i širokogrudo nudi mogućnost posetiocima da se sa njim slikaju po ceni od 120 tolara. OktoČbra 1996. godine posle pauze od pet godina, svirao je u Novom Sadu i Beogradu.

Diskografija
singl:
"Parada"/"Majmuni"/"Trotoari" (Helidon 1981)

Albumi
"Coctail" (RTVU 1974) "Svinjam dijamante" (Helidon 1985) "Desant na Rt Dobre nade" (Helidon 1986) "Javna vaja" (Slovenija 1988.) "Hojlarija svinjarija diareja gonoreja" (ŠKUC Ropot/ Nika 1994)

Spoiler:
 
Spoiler:
 
Back to top Go down
View user profile
 
Marko Brecelj (Kopar)
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Rock music! :: Rock muzika :: Domaća rock scena-
Jump to: