Rock music!
Postanite clan rock fourma 
HomeRock forum portFAQSearchRegisterLog in

Share | 
 

 Wings (Paul McCartney and Wings)

Go down 
AuthorMessage
Chris
Spamer i rock'n'roll master
Spamer i rock'n'roll master
avatar

Number of posts : 3801
Age : 25
: Saa moj Vladisav zauvek...
Registration date : 2008-06-10

PostSubject: Wings (Paul McCartney and Wings)   Thu Jul 09, 2009 5:11 pm

Wings (Krila) nekad napisano kao Paul McCartney and Wings je bio naziv jedne britanske muzičke grupe što je stvorio bivši član Beatles-a Paul McCartney. Bili su aktivni samo 10 godina, ali su najduže-trajni bend što bi i jedno od Beatles-a stvorio poslje njihovog rastanka.

U njihovoj karijeri, Wings su mnoge promjene postava pretrpili. Jedina tri člana grupe koji nikad nisu otišli su bili Paul McCartney (vokal), njegova supruga Linda (klavijature), i Moody Blues-ov bivši gitarist/basist/mnogo instrumentalist Denny Laine. Dva puta bend je imao redukciju na ta tri glavna člana. Na prvoj redukiji su snimili vjerovatno njihov najbolji i najuspješni album "Band on the Run." Wings su, u svojoj karjeri, imali tri solo gitariste, i 4 bubnjara.
Dok su se Beatles-i rastajali oko 1971 godine, Paul McCartney je poćeo snimanje prvog solo album-a jednostavno nazvan McCartney (izdat 1970). Prateći vokal su pjevali Yoko Ono, i njegova žena Linda. Kad je album bio izdat, Paul je predložio da Linda bude uvezana u njegovoj muzićkoj karjeri (ona je već pjevala na album-u Let it Be od Beatles-a) tako da nebi bili razdvojeni kada bude turneja. Linda je odmah na to pristala, i postala je drugi član grupe za klavijaturama. Drugi album Ram izlazi 1971 godine, i ima pjesme: "Too Many People", "Give Ireland Back to the Irish" na odgovor o eventama Bloody Sunday-a u Irskoj 1970 godine (druga je bila na BBC-u zabranjena). Paul McCartney je onda stvorio Wings oko ljeta 1971 godine. Dodali su bubnjar-a Denny Seiwell-a koji je imao tajnu audiciju pred Paul i Lind-om. Tada je i Denny Laine bio priznat kao član grupe. Bend je izdao singl Hi Hi Hi, ali zbog mišljenja da je o drogi je isto tako bila zabranjena i b-side C'Moon je ipak bio na ridi-u. Wings su izdali djećiju pjesmu "Mary Had a Little Lamb" 1972 godine. Prvi album, Wild Life, je bio izdat 1971 godine, i Paul McCartney je dodao gitaristu Henry McCollough iz Spooky Tooth-a.
1972 godine izlazi album Red Rose Speedaway. 1973 godine Paul je bio zamoljen da napiše pjesmu za James Bond film. Pjesma "Live and Let Die" je odmah postala veliki uspjeh i još uvjek je jedno od njegovih najvećih hitova, i bila je prepravljena mnogo puta i još uvjek ostaje na setlist-u koncert-a. Wings su poćeli da snimaju treći album u Africi, ali Henry McCollough se odmah izkljućio, a Denny Seiwell ide sledećeg dana. Ovo samo ostavilo McCartney-e i Denny Laine-a da snime vjerovatno jedan od Wings-ovih najboljih album-a Band on the Run 1973. Odmah su titl, "Jet", "Let me Roll It", i "1985" postali hitovi oko 1973-74 godine. Na albumu ovom se isto tako nalazi pjesma "Helen Wheels" koja se nije pojavila u ranijim britanskim/evropskim verzijama album-a, ali su bili na svakom drugom izdavanju.
U 1974 godini, Wings su poćeli novi sastanak. Prvo na mjesto je bio gitarist Jimmy McCollough, a i bubnjar Geoffery Briton. Izlazi im četvrti album Venus and Mars te iste godine, i ima hit pjesme "Listen to What the Man Said", "Venus and Mars/Rock Show", i Junior's Farm. Ovaj se album opet snimijo u Velikoj Britaniji, i Geoff Briton odmah odlazi da bi ga 1975 godine zamjenio Joe English (kao Seiwell 1971 godine, English je imao tajnu audiciju). 1975 godine izlazi album Wings at the Speed of Sound sa hitovima "Let 'em In", i McCartney-ev prvi pokušaj na disko sa pjesmom "Silly Love Songs". Bend je imao tada veliku turneja koja ih je i u SAD povela za prvi put. Snima ze uživo Wings Over America sa hit pjesmom "Maybe I'm Amazed" (prvi slabiji uspjeh 1971 godine), ali 1977 godine još veći hit. 1978 godine izlazi London Town sa pjesmom "With a Little Luck". Kao "Band on the Run", album su simili tri glavna člana grupe.
Oko 1978 godine, McCartney je poćeo da skuplja članove se grupu "Rochestra" prozvana tako za razlog što bi bio orkestar, i svirali su na album-u Concerts for the People of Kampucha. 1979 godine izlazi zadnji album Wings-a koji bi se zvao Back to the Egg. Na njemu svira solo gitarist Laurence Juber, bivši Elton Jhon-ov bubnjar Steve Holly. 1980 godine Paul McCartney je bio uhapšen u Japan-u za poseciju maruan-e. 1982 godine je bilo prglašeno da je i Denny Laine otišao od bend-a i da je ovo oznaćava kraj Wings-a, ali Paul je rekao da se bend "rastao na drugraski naćin.
Paul McCartney opet ide da snimi treći album McCartney II koji ima novi zvuk 80-ih. 1984 godine je bio film Risky Business za koji je Paul McCartney napisao pjesmu 'No More Lonely Nights," ali nikad više nije imao onakav uspjeh koji je stekao sa Wings-ima. Mnoge kritike su rekle da je Paul bio to što su i Beatles-i mogli biti.
Linda McCartney umrjela je 1997 godine nakon duge borbe sa srčanim rakom.

2007 godine, tri preživjela člana Wings-a (Denny Laine, Denny Seiwell, i Laurence Juber) su se sastali i svirali klasike Wings-a i Beatles-a. Paul McCartney nije na to učestovao iz razloga da nije bio tada zainteresovan. Poslje koncerata tih je postala mogućnost za reujednjinje.

1. Wild Life - (1971)
2. Red Rose Speedaway - (1972)
3. Band on the Run - (1973)
4. Venus and Mars - (1974)
5. Wings at the Speed of Sound - (1975)
6. London Town - (1978)
7. Back to the Egg - (1979)


Spoiler:
 
Spoiler:
 
Spoiler:
 
Back to top Go down
View user profile
 
Wings (Paul McCartney and Wings)
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Sir Coxsone Outernational: Brixton. 1986 (Supercat, Nicodemus, Frankie Paul, Eek-A-Mouse)
» Addies Hi Fi: 1987. (feat Frankie Paul, Tenor Saw & Supercat)
» Mikael Akerfeldt's list of "very inspiring" albums
» Paul Tobias
» Paul Stanley Interview...

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Rock music! :: Rock muzika :: Prokultura (1967 - 1977) :: Pop rock-
Jump to: