Rock music!
Postanite clan rock fourma 
HomeRock forum portFAQSearchRegisterLog in

Share | 
 

 Alice Cooper

Go down 
AuthorMessage
RockstaR
Admin
Admin
RockstaR

Number of posts : 2862
Age : 26
ËîęŕöčĽŕ : Boulevard Of The Broken Dreams
Registration date : 2008-08-09

PostSubject: Alice Cooper   Sat Jul 11, 2009 7:34 pm

Alice Cooper (pravim imenom Vincent Damon Furnier), (Detroit, Michigan, 4. veljače 1948.) je američki rock glazbenik.Glazbenu karijeru započeo je sredinom šezdesetih na vrlo neobičan način - osnovao je grupu Earwigs koja je ismijavala Beatlese i njihove frenetične fanove. Nedugo kasnije, Earwigs su prerasli okvire parodije i postali pravi sastav, sa svojim pjesmama. Nekoliko puta mijenjali su ime, da bi 1968. postali Alice Cooper, nazvani prema "vještici" koja je živa spaljena u vrijeme inkvizicije. Vincent Furnier tada je odlučio promijeniti ime i osobno postati Alice Cooper. Iako o razlozima za odabir tog imena postoji nekoliko priča, sam Cooper najčešće je odabir obrazlagao ovako - "Alice Cooper je tako sveameričko ime. Svidjelo mi se što su, u početku, ljudi vjerovali da je Alice Cooper plavokosa folk-pjevačica."

Cooperove glazbene i scenografske koncepcije užasnule su javnost na način koji je u današnje vrijeme teško razumjeti. U doba kada su hippie ideje o slobodnoj ljubavi i širenju percepcije izazivale užas u američkoj javnosti, a diskografske kuće uglavnom nisu željele objaviti ništa što bi pretjerano vrijeđalo američki ukus, Alice Cooper prskao je publiku krvlju, otkidao glave lutkama, organizirao glumljena klanja na pozornici... U početku, i šira publika i kritika dočekali su grupu jednako - s gađenjem i odbijanjem. Nakon samo nekoliko izvedenih pjesama, jedan od prvih koncerata Alica Coopera bio je prekinut jer su svi prisutni, osim grupe jasno, otišli. Gotovo svi prisutni. Ostao je Frank Zappa, kojeg je ono što je vidio impresioniralo - Zappa je zaključio da svatko tko je sposoban izazvati toliko snažnu reakciju publike - pa čak i negativnu - zaslužuje pozornost. I ponudio je sastavu ugovor.

Alice, Michael Bruce (gitara), Glen Buxton (gitara), Dennis Dunaway (bas gitara) i Neal Smith (bubnjevi) snimili su prvi album 1968. - "Pretties For You" nije postigao veći uspjeh, kao niti njegov sljedbenik, "Easy Action" - razlog tome je vjerojatno pomalo ekscentrična priroda tih albuma - oba su vrlo eksperimentalna i neobična. Uspjeh je stigao kada su Cooper i Bruce, autori većine materijala, prihvatili nešto konvencionalniji način pisanja. Medijska pompa oko "bolesnih" nastupa grupe sve je više budila znatiželju kod javnosti, a znatiželja je polako potisnula zgražanje u drugi plan. Pored toga, treći album Alice Coopera, "Love It To Death" ponudio je mnogo konvencionalniji glazbeni izraz - većina pjesama napisana je u formi standardnog hard rocka, s čestim elementima parodije (kao npr. u pjesmu "Unfinished Sweet" s "Billion Dollar Babies" albuma ubačena je poznata melodija iz filmova o Jamesu Bondu). Stihovi su, međutim, ostali britki. Cooper je osvojio publiku pišući iz pozicije buntovnog, ali zbunjenog tinejdžer - teko je pjesma "I'm Eighteen" s "Love It To Death" postala prvi veliki hit grupe. Pored te, uvjetno rečeno "socijalne" tematike, Alice je obradio niz drugih tema, koje su čak i u vrijeme "flower-power" revolucije ostale netaknute, uglavnom zbog toga što su bile potpuno suprotstavljene osnovnim hippie idejama. Nekrofilija, silovanje, mentalne bolesti, religija, pohlepa... Cooper je načeo mnoge teme koje su hipiji uglavnom zaobilazili.

Diskografija:

* 1969. Pretties For You
* 1970. Easy Action
* 1971. Love It To Death
* 1971. Killer
* 1972. Schools Out
* 1973. Billion Dollar Babies
* 1973. Muscle Of Love
* 1975. Welcome To My Nightmare
* 1976. Goes To Hell
* 1977. Lace And Whiskey
* 1977. The Alice Cooper Show (uživo)
* 1978. From The Inside
* 1980. Flush The Fashion
* 1981. Special Forces
* 1981. Zipper Catches Skin
* 1983. Dada
* 1986. Constrictor
* 1987. Raise Your Fist And Yell
* 1989. Trash
* 1991. Hey Stoopid
* 1994. The Last Temptation
* 1997. A Fistful Of Alice (uživo)
* 1999. Life And Crimes Of Alice Cooper (box set)
* 2000. Brutal Planet
* 2001. Dragontown
* 2003. The Eyes Of Alice Cooper
* 2005. Dirty Diamonds
* 2008. Along Came A Spider

Spoiler:
 

_________________
"Tetka jesi videla negde moje svecano odelo?"
...
...
"Pa pojeli ga moljci"
"Celo odelo???"
"Ta gamad kad navali,ne zna da stane"
"A dugmad?"
"Dugmad su sigurno prodali"
Back to top Go down
View user profile
 
Alice Cooper
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Alice Nine ??????

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Rock music! :: Rock muzika :: Sredina 1970 - ih :: Hard rock i heavy metal-
Jump to: