Rock music!
Postanite clan rock fourma 
HomeRock forum portFAQSearchRegisterLog in

Share | 
 

 _The Doors_

Go down 
AuthorMessage
Chris
Spamer i rock'n'roll master
Spamer i rock'n'roll master
avatar

Number of posts : 3801
Age : 25
: Saa moj Vladisav zauvek...
Registration date : 2008-06-10

PostSubject: _The Doors_   Sun Jul 12, 2009 12:44 am

Dorsi (engl. The Doors - dveri) su bili popularna i uticajna američka rok grupa koja je osnovana 1965. u Los Anđelesu. Prbovitnu postavu su činili klavijaturista Rej Manzarek, gitarista Robi Kriger, bubnjar Džon Densmor i vokal Džim Morison.

Dorsi su bili jedan od najkontraverznijih bendova, najviše zbog Morisonovih tekstova koji su bili socijalni, psihološki i pod uticajem politike.

Od kako se bend raspao 1970. i od Džimove smrti 1971. interes za njihovu muziku je postao još veći.

Studenti Univerziteta Kalifornije, Los Anđeles (poznatije kao UCLA) Džim Morison i Rej Manzarek upoznali su se na Venis Biču, Kalifornija u julu 1965. Morison je rekao Manzareku da piše pesme, i na Manzarekov podsticaj Morison je otpevao pesmu "Moonlight Drive". Manzarek oduševljen Morisonovim tekstovima predložio mu je da osnuju bend.

Klavijaturista Rej Manzarek je već svirao u bendu Rik end Rejvens (Rick And The Ravens) sa njegovim bratom, dok su Robi Kriger i Džon Densmor svirali u bendu po imenu Psihodelični rendžeri (The Psychedelic Rangers. Kriger i Densmor su poznavali Manzareka sa časova joge i meditacije koje su pohađali. U augustu Densmor se pridružio grupi i u isto vreme je sa članovima Rendžera i bubnjarkom Peti Salivan snimio demo sa šest pesama u septembru 1965.

Tog meseca grupa je ubacila još jednog člana- Krigera. Dorse su činili Morison, Manzarek, Kriger i Densmor. Bend je uzeo ime iz knjige The Doors of Perception od Oldusa Hakslija (Aldous Huxley).

* The Doors (album) (1967)
* Strange Days (1967)
* Waiting For The Sun (1968)
* The Soft Parade (1969)
* Morrison Hotel (1970)
* Absolutely Live (1970) - uživo
* L.A. Woman (1971)

Spoiler:
 
Back to top Go down
View user profile
 
_The Doors_
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Rock music! :: Rock muzika :: Prokultura (1967 - 1977) :: Psychodelic rock-
Jump to: