Rock music!
Postanite clan rock fourma 
HomeRock forum portFAQSearchRegisterLog in

Share | 
 

 Janis Joplin

Go down 
AuthorMessage
Chris
Spamer i rock'n'roll master
Spamer i rock'n'roll master
avatar

Number of posts : 3801
Age : 25
Ëîêàöè¼à : Saa moj Vladisav zauvek...
Registration date : 2008-06-10

PostSubject: Janis Joplin   Sun Jul 12, 2009 2:46 am

ženis Džoplin (engl. Janis Lyn Joplin; rođena u Port Arturu, Teksas, 19. januara 1943 — umrla u Holivudu, 4. oktobra 1970) bila je američka rok i bluz pevačica.

U početku je bila pevačica grupe Big Brader & Holding Kompani (Big Brother & Holding Company), a kasnije je radila samostalno. Njena verzija pesme „Me and my Bobby McGee“ posthumno je dospela na prvo mesto američke top-liste singlova.

4. oktobra 1970. godine nađena je mrtva u Landmark hotelu u Los Anđelesu. Uzrok smrti je bila upotreba velike količine alkohola i heroina.

Dženis Džoplin je rođena od oca Seta (1910-1987) i majke Doroti (1913-1998) (devojačko Ist) Džoplin. Njen otac bio je inženjer u Teksasu, a majka sekretar na poslovnom fakultetu. Imala je jednog brata i sestru, Majkla i Loru. Džoplinovi su osećali kako Dženis uvek traži više pažnje nego njihova ostala deca, a majka navodi: “Bila je nesrećna i nezadovoljna bez dobijanja mnogo pažnje. Uobičajen odnos nije bio dovoljan.”
Kao tinejdžerka, osnovala je grupu beskućnika koji su imali ploče crnačkih bluz pevača Besi Smit (verovala je da je njena reinkarnacija) i Lidbelija, za koje je kasnije Džoplin izjavila da su uticali na njenu odluku da postane pevačica. Počela je da peva u lokalnom horu i proširila slušanje bluz pevača na umetnike kao što su Odeta i Big Mama Tornton.
Prvo slikar u školi, počela je da peva bluz i folk muziku sa prijateljima. Još dok je išla u srednju školu Tomas Džeferson, rekla je da je bila uglavnom izbegavana. Dženis je citirana kako kaže: “Bila sam neodgovarajuća. Čitala sam, slikala, nisam mrzela crnce.” Kao tinejdžerka postala je preopterećena i njena koža je pukla toliko da ju je ostavila sa dubokim ožiljcima koji su zahtevali dermbrasiju. Druga deca u srednjoj školi redovno su joj se rugali i zvali je imenima poput “svinja”, “nakaza” ili “gmizavac”.
Džoplin je diplomirala srenju školu 1960. i tokom leta pohađala Lamar Stejt tehnološki koledž i kasnije Teksaški univerzitet u Ostinu, iako nije dovršila studije. Novine studentskog grada napravile su njen profil, 1962, sa naslovom “Ona se uduđuje da bude različita”.

Negujući buntovničke manire, Džoplin se stilizovala u razdoblju posle njenih bluz heroina i pobedničkih pesnika. Njena prva pesma snimljena na kaseti, u kući prijatelja, u decembru 1962, bila je "What Good Drinkin' Can Do". Preselila se iz Teksasa u San Francisko, gde je živela u Nort Biču i kasnije Hejt-Ašburu. 1964, Dženis i budući gitarista grupe Džeferson erplejn Jorma Kokonen snimili su mnogo bluz standarda, uz pratnju Margarete Kokonen na pisaćoj mašini (kao udaraljke). Ovaj album, bez izdavačke kuće, uključuje sedam pesama: "Typewriter Tape," "Trouble in Mind," "Kansas City Blues," "Hestitation Blues," "Nodbody Knows You When You're Down and Out," "Daddy, Daddy, Daddy" i "Lond Black Train Bus," i kasnije je izdat kao nezavisno izdanje The Typewriter Tape.
U to vreme, njeno konzumiranje droge je povećano, pa su je nazvali “brza nakaza”. Takođe, povremeno je konzumirala drogu, druge itoksike, a bila je i alkoholičarka tokom cele karijere. Omiljeno piće i zaštitni znak bila joj je Južna uteha, bez kojeg nije izlazila na scenu.
U proleće 1965, njen prijatelj primećuje fizičko delovanje njenog poroka (opisana je kao “skeletna” i “ispijena”), nagovarajući je da se vrati u Port Artur. U maju 1965, prijatelj ju je ubacio u žurku u autobusu, tako da se mogla vratiti kući. Kada se vratila u Port Artur, promenila je način života. Izbegavala je drogu i alkohol, počela je da nosi relativno skromne haljine, frizuru u obliku košnice, da studira sociologiju na Univerzitetu Lamar u obližnjem Beomontu. Jedan od njenih nastupa ocenjen je u časopisu Austin American-Statement. Džoplin je bila zaručena za čoveka koji ju je posetio, noseći plavo serž odelo, da bi pitao njenog oca za njenu ruku, ali je ubrzo promenio planove.

Kasnije, psihodelični rok bend Big Brader end Holding Kompani (engl. Big Brother and the Holding Company) se zainteresovao za Dženis, zbog njenog bluz načina pevanja i odabrao je za svoju pevačicu. Prvi veći nastup, grupa je imala na Montrej pop festivalu, gde su izveli pesmu Ball and Chain, obradu pesme Big Mame Tornton i izazvali oduševljenje od strane publike. Na snimku festivala se može videti i kako Kes Eliot, tada pevačica benda Mamas end papas izgovara: Vau! Vau, to je stvarno teško!
Nakon uspeha, grupa snima svoj prvi album, nazvan po imenu benda, ali bez većeg uspeha. Drugi album, grupa izdaje godinu dana kasnije, 1968, Cheap Thrills, koji postaje veoma slušan i dobro se prodaje. Jedan od najvećih hitova sa ploče bila je i pesma Piece of My Heart, bluz-rok verzija soul pesme Erme Frenklin, sestre Arete Frenklin i klasik Džordža Geršvina, Summertime.

Međutim, i pored uspeha, Dženis oseća kako momci iz benda nisu dovoljno dobri za nju, te skuplja nove muzičare, među njima i duvače, i osniva novi bend Kosmik Bluz. Izdaju album I Got Dem Ol' Kozmic Blues Again Mama!, 1969. Mišljenja su bila podeljena, čak su neki govorili kako neće napraviti veliki uspeh, ali ploča je imala hitove, poput Try (Just a Little Bit Harder), Work Me Lord, Kozmic Blues, zatim obrade: To Love Somebody (Bi Džis), Maybe (Čentls) i druge.
Ipak, pevačica opet osniva novi, svoj poslednji bend, Full Titl Boogie Band, sa kojim radi na albumu Pearl (album je dobio naziv po njenom nadimku), međutim ne završava ga do kraja. Tokom celog života prati je osećaj nezadovoljstva i odbačenosti, a 4. oktobra 1970, Dženis je pronađena mrtva, od prekomerne doze droge i alkohola. Umrla je na isti dan kad i njen uzor, po mnogima jedna od najboljih bluz i džez pevačica svih vremena, Besi Smit. Album je posthumno izdat 1971. i smatra se njenim najboljim. Na albumu, najveći hitovi su: Mercedes Benz (čiji je koautor), Me and Bobby McGee (obrade pesme pevača i glumca Krisa Kristofersona, Dženisinog ljubavnika, koje posthumno dospeva na prvo mesto glavne top-liste u SAD-u), Cry Baby i ostale pesme. Na listi 500 najboljih albuma svih vremena, magazina Roling Stoun, album zauzima 122. mesto.
Nakon smrti, grupa Mamas end papas snimila je pesmu o Dženis, Pearl i izdala je na svom poslednjem albumu People Like Us, 1971. Takođe, u poznatoj pesmi Don Meklina, American Pie, pretpostavlja se da se u stihovima I met a girl who sang the blues / And I asked her for some happy news, / But she just smiled and turned away (Sreo sam devojku koja je pevala bluz / i pitao je za neke dobre vesti / ali ona se samo nasmejala i otišla) misli na Dženis Džoplin. Meklin nikad nije demantovao niti potvrdio ovo verovanje.

* 1967. Big Brother and the Holding Company
* 1968. Cheap Thrills
* 1969. I Got Dem Ol' Kozmic Blues Again Mama!
* 1971. Pearl
* 1972. Joplin In Concert [uživo]
* 1973. Greatest Hits
* 1975. Janis
* 1982. Farewell Song
* 1983. Prime Cuts
* 1984. Cheaper Thrills
* 1993. Janis BoxSet
* 1995. 18 Essential Songs
* 1997. Absolute Janis
* 1999. Box of Pearls
* 1999. Live at Woodstock – August 19, 1969
* 2002. 900 Nights [DVD]
* 2005. Pearl, Legacy Edition 2CD


Dženis je bila tema i mnogih drugih pesama i filmova, a njena sestra Lora Džoplin napisala je knjigu o njenom životu, S ljubavlju, Dženis, po kojoj je kasnije napravljen i istoimeni mjuzikl.

Spoiler:
 
Back to top Go down
View user profile
amer.zv.pk
Redovan clan i najveci rock fan
Redovan clan i najveci rock fan
avatar

Number of posts : 630
Age : 27
Registration date : 2008-09-02

PostSubject: Re: Janis Joplin   Mon Aug 17, 2009 11:00 am

Jenis rocks !!!! Sta reci osim "Oh Lord want you buy me a Mercedes-Benz"....
Back to top Go down
View user profile
Mrs. Harry

avatar

Number of posts : 60
Age : 25
Ëîêàöè¼à : street of dreams...
Registration date : 2009-10-21

PostSubject: Re: Janis Joplin   Wed Oct 21, 2009 3:58 pm

Uze mi reč iz usta... Nego, dobra mi je i ona: "Try, try, try just a little bit harder"...
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content
PostSubject: Re: Janis Joplin   

Back to top Go down
 
Janis Joplin
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Rock music! :: Rock muzika :: Prokultura (1967 - 1977) :: Psychodelic rock-
Jump to: