Bivši članovi Sepulture, braća Max i Igor Cavalera, završili su snimanje nasljednika debi albuma "Inflikted" u okviru projekta Cavalera Conspiracy.
Kao i prethodni, i novi album je sniman sa Logan Maderom (ex-Machine Head/Soulfly gitarista), koji je potpisan i kao koproducent, pored Maxa. Logan će takođe raditi i na miksovanju albuma, čiji je izlazak najavljen za kraj godine, za etiketu Roadrunner Records.
"Max je prezauzet radom sa Soulfly, a i Mixhell (Igorov elektronski duo, koji uključuje i njegovu ženu, prim. aut.) okupira mene i moju ženu Laime većinu vremena, tako da kad nađemo nešto slobodnog vremena, radićemo nešto u vezi sa Cavalera Conspiracy", izjavio je Igor. "Mislim da je to i razlog što stvarno uživam da radim na tom projektu, jer nema pritisaka kao što postoje kad si u bendu i većinu vremena sjediš i čekaš nastupe. Ovako, kad dobijemo ponude za nastup, sjednemo i odlučimo da li da ih prihvatimo ili ne, što mi se jako sviđa".
"Trenutno imamo neke ideje da možda uradimo remiks albuma "Inflikted" i već imamo neke ljude na umu, kao što su Justice ili Soulwax, pa čak i neke dub umjetnike koje moj brat voli", dodao je Igor. "Ali to je još uvijek ideja, ništa još uvijek nije potvrđeno. Ipak, Max i ja razgovaramo da uradimo novi album u skorijoj budućnosti, ali bez ikakvih pritisaka, jer nema nikoga iz izdavačke kuće ili nekih agenata koji nas požuruju da to uradimo što je prije moguće".
"Inflikted" se prodao u manje od 50,000 kopija u SAD od marta 2008. kada je objavljen, podaci su koje posjeduje Nielsen SoundScan.
Johny Chow (a.k.a. John Mark Bechtel; Fireball Ministry, Souls of We, ex-Systematic, My Ruin) je trenutno regrutovani basista benda kao zamjena za Joe Duplantiera, člana francuskog progressive death metal sastava Gojira. Iako je Duplantier snimio sve bas dionice na "Inflikted", bio je zauzet radom u studiju na zadnjem Gojira albumu, te je bio onemogućen da se pridruži sastavu Cavalera Conspiracy na turneji.