Rock music!
Postanite clan rock fourma 
HomeRock forum portFAQSearchRegisterLog in

Share | 
 

 Alisa (Beograd)

Go down 
AuthorMessage
Chris
Spamer i rock'n'roll master
Spamer i rock'n'roll master
Chris

Number of posts : 3801
Age : 25
Ëîęāöčžā : Saa moj Vladisav zauvek...
Registration date : 2008-06-10

PostSubject: Alisa (Beograd)   Sun Oct 11, 2009 3:11 pm

Članovi sastava Alisa dugo su delovali na beogradskog sceni pre no što su postigli prve uspehe. Pesme za njihov debi LP "Alisa" komponovao je klavijaturista Jovan Stojiljković koji je u drugoj polovini sedamdeŽsetih predvodio sastave Bicikl i Zvučni zid, pa je na Gitarijadi u Zaječaru 1978 godine dobio nagradu za najbolju kompoziciju U Zvučnom zidu je jedno vreme pevao MiroŽslav Živanović Pile, zatim je bio u heavy meŽtal grupi Jedan smer, a godinama je pokuŽšavao da se probije predvodeći grupu SedŽmi krug.
Godine 1984. nastaje grupa Alisa u postavi: pevač Pile, bubnjar Predrag Cvetko-vić (ex grupa Ljudi Slađane Milošević), klaviŽjaturista Aleksandar Kićanović, gitarista Zoran Jančeski Joza (ex Sedmi krug) i basista Marko Glavan. Gostujući muzičar na ploči bio je flautista i saksofonista Šaša Gnus (ex BG 5) koji kasnije postaje njihov stalni član, Jovan Stojiljković je bio član sastava u senci koji je svoje bajkama inspirisane pesme poverio grupi. Skromno produciran, debi album ih je te 1985 godine, najviše zahŽvaljujući hit pesmama "Sanja" i "Vojskovođa", preko noći u Srbiji i Bosni pretvorio u tine-jdžerske zvezde. Pesme su nosile ujednačenu atmosferu iako je neke (na primer, "365") Jova komponovao mnogo godina ranije, još dok je predvodio grupu Bicikl i bile su deo njihovog repertoara. Drugom pločom 1987. godine "Da li si čula pesmu umornih slavuŽja", za koju je takođe Stojiljković radio pesme, a producirao je Šaša Habić, pokuŽšavaju da se okrenu starijoj publici snimaŽjući, kako su sami tvrdili, modernu staro-gradsku muziku. U stilu tadašnjih sastava iz Bosne, priklanjaju se folk zvuku, udarna pesma je "1389 / "Neće Fata sina Bajazita" a u pesmi "Posle devet godina" gostuje Lepa Brena Na ovom albumu ponovo se našla pesma "Vojskovođa", jer nisu bili zadovoljni kako je zvučala na debiju I treći LP "Hiljadu
tona ljubavi" koji je producirao Habić, nosi sličnu atmosferu kao i prethodni, a Pile se potpisao kao autor dela materijala i udarne pesme "Kesteni", Posle ploče "Glupo je spaŽvati dok svira rock'n'roll" (produkcija Vlada Negovanović) 1989. godine i serije nastupa, uoči rata prestaju sa radom i povlače se sa scene.
Godine 1997 grupa obnavlja rad, Pile preuzima ulogu gitariste i priprema ploču na kojoj će se, uz nove pesme naći i ponovni snimci dela starih hitova Na novoj ploči, pesme su uradili zajedno sa pesnikom DušŽkom Trifunovićem. Jovan Stojiljković je poŽstao vlasnik studija i priprema ploču za decu.

Diskografija
"Alisa" (Jugodisk 1985)
"Da li si čula pesmu umornih slavuja" (PGP RTB 1987)
"Hiljadu tona ljubavi" (PGP RTB 1988)
"Glupo je spavati dok svira rock'n'roll" (Jugodisk 1989)

Spoiler:
 
Spoiler:
 
Spoiler:
 
Back to top Go down
View user profile
 
Alisa (Beograd)
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Alisa Hopper

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Rock music! :: Rock muzika :: Domaća rock scena-
Jump to: