Rock music!
Postanite clan rock fourma 
HomeRock forum portFAQSearchRegisterLog in

Share | 
 

 Neno Belan (Split)

Go down 
AuthorMessage
Chris
Spamer i rock'n'roll master
Spamer i rock'n'roll master
avatar

Number of posts : 3801
Age : 25
╦ţŕÓ÷Ŕ╝Ó : Saa moj Vladisav zauvek...
Registration date : 2008-06-10

PostSubject: Neno Belan (Split)   Sun Oct 11, 2009 3:50 pm

Gitarista, pevač i kompozitor Neno Belan, rođen 2. februara 1960 u Splitu, karijeru je započeo u tinejdžerskoj grupi Losos, kavijar i Marsovi bizoni. Muzici pristupa ozbiljnije 1980 godine u okviru sastava Narodno blaČgo koji je svirao rhythm i blues standarde a paralelno su pratili splitskog punkera Fon Biškića sa kojim su izvodili hitove grupa The Ramones i The Clash Grupa je radila do 1983 godine a zatim Belan godinu dana sviČra mandolinu u triju Aquilla koji je na reperČtoaru imao dalmatinske narodne pesme.
Zainteresovavši se za rock pedesetih, Belan 1984 godine osniva sastav Đavoli sa kojima uspešno radi sve do 1991, godine. Solo karijeru najavljuje objavljivanjem maksi singla "Rock galama" na kome su ga pratili članovi grupe Đavoli. Trebalo je da iste godiČne sa Anjom Sovagović Despot na Splitskom festivalu izvede pesmu "Ljubav postoji zbog nas", ali je zbog rata manifestacija otkazana. Zatim se sa pesmom "Zaboravi" pojavljuje na Splitu 92. Na prvom solo disku "Vino noći" 1993. godine beleži seriju hitova: "Zaboravi", "Sunčan dan" (autor Zdravko Bajan, svoČjevremeno u grupi Narodno blago), "A gdje si?" i "Ljubav postoji zbog nas" (duet sa Anjom Sovagović). Na disku su i engleske verzije pesama "Vino noći" i "Sunčan dan". Ploču je snimio sa članovima grupe Daleka obala i Nevenom Mijačem koji je svirao usnu harmoniku Zatim je objavio još jedan makČsi singl sa pesmama "Mama" (bila u konkuČrenciji za hrvatskog predstavnika na Pesmi Evrovizije), "Beat na moru" (obrada hita grupe Delfini iz šezdesetih godina) i "Ne pitaj za nju" (duet sa Tonijem Cetinskim).
Svoju karijeru je vezao za pojavljivanja na festivalima a devedesetih je često nastupao u inostranstvu. Tokom samostalne karijere Belan je sarađivao na pločama Olivera Dragojevića i grupe Daleka obala. Na CD-u "DoČlazi ljubav" iz 1995. godine nastavio je svoČju seriju pitkih pop pesama.

Diskografija
"Rock galama" / "Kasno je za nas" / "Rock & Roll Party" / "The Last Goodbye" (Jugoton 1991, maksi singl)
"Vino noći"(Croatia Records 1993)
"Mama" (Croatia Records 1994, maksi singl)
"Dolazi ljubav"(Croatia Records 1995)

Spoiler:
 
Back to top Go down
View user profile
 
Neno Belan (Split)
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Split Family Faces
» Split Bob
» Final Minutes Of Last Harry Potter Movie To Be Split Into Seven Separate Films
» Split Single - ?Count ZERO | Runners high ~Sengoku BASARA 4 EP~?

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Rock music! :: Rock muzika :: Domaća rock scena-
Jump to: