Rock music!
Postanite clan rock fourma 
HomeRock forum portFAQSearchRegisterLog in

Share | 
 

 Borghesia (Ljubljana)

Go down 
AuthorMessage
Chris
Spamer i rock'n'roll master
Spamer i rock'n'roll master
avatar

Number of posts : 3801
Age : 25
Ėīźąöč¼ą : Saa moj Vladisav zauvek...
Registration date : 2008-06-10

PostSubject: Borghesia (Ljubljana)   Tue Oct 13, 2009 7:38 pm

Borghesia nastaje iz pozorišne trupe FV 112/15 koju su 1979. godine osnovali stu¬denti sociologije i filozofije iz različitih gra¬dova, tako da su prvu postavu grupe činili muzičari iz Pule. FV 112/15 su se pored pozorišta bavili video artom, fotografijom a 1981. godine su preuzeli disko Student, preimenovali ga u Disko FV, orijentisali pro¬gram na punk i sve do 1984. godine tu su organizovali koncerte alternativnijih jugoslovenskih sastava Tek je 1983 godine Bor¬ghesia počela da deluje kao muzički odsek FV-a, a osnovali su je Aldo Ivančič, Zemira Alajbegović, Neven Korda i Dario Saravel. Jedno vreme sa njima nastupa Iztok Turk (Otroci socijalizma, Videosex) koji svira gi¬taru. Zatim se osipaju na različite strane i grupa se svodi na duet koji čine Dario i Aldo.
Njih dvojica 1983 godine snimaju prvu kasetu za Galeriju ŠKUC Uz pomoć članova sastava Marcus 5 nastupaju na manifestaciji Novi Rock Odustaju od klasičnih koncerata, pa nastupe koncipiraju uz video radove za koje je bio zadužen Goran Devide. Ta saradnja nije dugo trajala, jer je Devide umro od raka Posvetili su mu pesmu "Ragu" sa ploče "Survillance And Punishment" Njihova muzika privlači strane izdavače, pa počinju da objavljuju za Attack Records iz Italije, Plav It Again Sam iz Belgije i Wax Trax iz Amerike. Sledeće 1984. godine Borghesia učestvuje na kompilacijskoj ploči "84," (RTV U) i snima instrumentalnu muziku za video radove na kaseti "Clones". Reč je o video artu Nevena Korde i Zemire Alajbegović. U to vreme se gasi izdavaštvo Galerije ŠKUC, ali je pokrenuta Založba FV sa kojom Borghesia ubuduće radi. Prvo izdanje bila je video kaseta "Tako mladi" a muzika sa tog rada kasnije je objavljena na ploči "Ljubav je hladnija od smrti" Tokom 1986. godine Založba FV objavljuje video projekt "Bodočniki", a krajem godine mini LP "Njihovi zakoni, naši životi" koji se sa dve dodate pesme "Ni upanja, ni strahu" i "Blato" pojavio 1987 godine pod nazivom "No hope, no fear" za belgijskog izdavača PIAS.. Zatim izdaju maksi singl "Goli, uniformirani, mrt¬vi", a sve nove kompozicije objavljene u inostranstvu objedinjuju 1988. godine na ploči "Ogolelo mesto" predviđenoj za domaće tržište Dok je na prve dve ploče Borghesia kombinovala dve redovne teme - pritisak seksualnosti i njenu vezu sa politikom -treća ploča se potpuno posvećuje kultu plesnog ritma. Rad sa izdavačkom kućom PIAS uveo ih je u krug novonastalih body electric grupa evropskog undergrounda. Grupa ostvaruje karijeru u Evropi i nastupa u većini metropola, a ploče im se prodaju po svetu. Mini LP "Doublebill" (PIAS 1988.) podelili su sa engleskim sastavom Click Click Na njihovoj strani su dva miksa pesme "Naked Uniformed Dead" i dve nove kom¬pozicije Zatim na dvanaestoinčnom singlu objavljuju obradu "She Is Not Alone" sasta¬va Sonic Youth. Album "Resistance" donosi 1989 godine njihove protestne pesme, kao i obrade "Mali čovek" Šarla akrobate i "Dis¬cipline" koja je napravljena na osnovu političke kič pesme u to vreme snimljene u Srbi¬ji u slavu Slobodana Miloševića. Iz grupe 1991. godine odlazi pevač Dario Seraval, a zamenjuje ga Bruno Subiotto, bivši član pulske grupe The Spoons Sa grupom rade Borut Kržišnik i Nikola Sekulović i u tom sas¬tavu snimaju ambijentalni album "Dreamers In Colour" nastao na osnovu muzike za predstavu "Emotional" Matjaža Fariča. Povo¬dom ploče koncertno su nastupali po Evro¬pi.
Tokom rata u Jugoslaviji grupa obustav¬lja rad i članovi se bave različitim projektima. Aldo radi produkciju drugim sastavima i komponuje muziku za video projekte. Remiksovanu varijantu tih materijala objavlju¬je na ploči "Pro Choice" na kojoj su sarađivali Lađo Jakša, Nikola Sekulović, Ičo Vidmar, Boris Romih i drugi. Grupa planira objavlji¬vanje ploča "Rani radovi" na kojoj bi reizdali album "Ljubav je hladnija od smrti" i ne¬objavljene snimke iz 1987 godine, zatim "Jazz AH Death", "Ženski album" sa obradama stranih rock pevačica i ploču sa muzikom na stihove slovenačkog pesnika Srećka Kosovela. Za CD "Tistega lepega dne" (FV Music 1996), na kome su slovenačke grupe snimile obrade revolucionarnih i partizanskih pesama, Borghesia je priložila svoj snimak stare "Guantanamera".
U svom radu Borghesia pravi česte pauze jer su Sekulovič i Kržišnik angažovani u sas¬tavima Laibach i Demolition Group, Subi¬otto u grupi Matchless Gift, a Ivančič se bavi produkcijom (2227, Montažstroj i drugi). Borghesia je učestovala na brojnim kompi¬lacijama, među kojima i "SLO.I.R.P." (Nika-ŠKUC Ropot 1992.) i "Trans Slovenia Express" (Mute Records 1994.).

Diskografija
"Borghesia" (Galerija ŠKUC 1983 )
"Clones" (Galerija ŠKUC 1984)
"Ljubav je hladnija od smrti" (FV/Attack 1985)
"Njihovi zakoni, naša življenja" (FV 1986, mini LP)
"No Hope, No Fear" (PIAS / WaxTrax 1987, mini LP)
"Naked, Uniformed, Death" (PIAS / Wax Trax 1988, maksi singl)
"Escortsand Models" (PIAS/WaxTrax 1988)
"Ogolelo mesto" (FV/ZKP RTVU 1988,)
"Suriveillance and Punishment" (PIAS / WaxTrax 1989 maksi singl)
"She is not alone" (PIAS / Wax Trax 1989, maksi singl)
"Resistance" (PIAS/WaxTrax/Jugoton 1989.)
"Message" (PIAS/WaxTrax 1989)
"4x12" (BNnd Dog Records 1991)
"Dreamersin Colour"(PIAS/Caroline 1992)
"Pro choice" (FV 1995)

Trenutno nema slika
Back to top Go down
View user profile
 
Borghesia (Ljubljana)
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Rock music! :: Rock muzika :: Domaća rock scena-
Jump to: