Rock music!
Postanite clan rock fourma 
HomeRock forum portFAQSearchRegisterLog in

Share | 
 

 COD (Sarajevo)

Go down 
AuthorMessage
Chris
Spamer i rock'n'roll master
Spamer i rock'n'roll master
Chris

Number of posts : 3801
Age : 25
Ëîęāöčžā : Saa moj Vladisav zauvek...
Registration date : 2008-06-10

PostSubject: COD (Sarajevo)   Tue Oct 13, 2009 8:06 pm

Grupu su leta 1972. godine osnovali basista Izidor Kajić, klavijaturista Nenad Jurin i gitarista Džemo Novaković, dok su se ostali članovi često menjali. Svirali su hard rock i skidali hitove Deep Purple i Uriah Heep Upravo zbog toga su odlučili da uzmu englesko ime Cod (u slengu: prevara, varka, obmana).
Prvi ozbiljniji nastup održali su u Skenderiji na koncertu povodom deset godina od osnivanja lndexa Grupa je ipak tavorila sve do dolaska gitariste i kompozitora Enesa Bajramovića krajem 1974. godine. Do tog vremena su izgradili imidž zabavljačke grupe koja je svirala sve što se od njih tražilo Na koncertima su pratili Kemala Montena, Zdravka Čolića, Mahira Paloša i druge pevače Enes Bajramović je završio srednju muzičŽku školu i dve godine Muzičke akademije, a niz godina je svirao trombon u plesnom orkestru RTV Sarajevo. Karijeru rock muziŽčara započeo je zajedno sa Ipetom Ivandićem u grupi Rok
Prva dva singla grupe Cod sa pesmama "Dođi mi na čaj" i "Ciciban" prolaze dobro kod publike i profilišu njihovu izrazitu pop orijentaciju baziranu na pamtljivim refreniŽma i tinejdžerskim tekstovima. Muziku je pisao Enes, a tekstove Ranko Boban. Ipak, uspeh im ne obezbeđuje koncertni kontinuiŽtet i oni prestaju sa radom.
Nenad Jurin prelazi u lndexe, Džemo Novaković u grupu Nede Ukraden a Enes Bajramović u Ambasadore. Novi članovi su gitarista Nedžad Čamdžić i klavijaturista Krešimir Rebić Enes se vraća krajem 1976. godine, snimaju uspešan singl sa njegovom Pesmom "Novi štos" i odlaze na turneju u SSSR Uporedo sa radom za grupu, Enes je komponovao i za druge, pa su tako lndexi izvodili njegovu "U jednim plavim očima".
Uspeh trećeg singia izbacuje ih u prvi plan, posebno kod tinejdžerske publike a rock kriŽtičari ih definisu kao predvodnike mlakog "humpa cumpa" pravca. Prvi LP "Dođite na čaj" snimaju u postavi gitarista Enes BajraŽmović, klavijaturista Darko Arkus (ex Rezo-nansa. Teška industrija), basista Izidor Kaić, bubnjar Izet Hajdarević (došao u grupu oktobra 1976.) i pevač Selver Brdarić. Ploču je producirao Nikola Borota Radovan. PlaniŽrali su da nastave liniju instant hitova zapoŽčetih na singlovima Album otvara ponovni snimak prvog hita "Dođite na čaj" a slede slične "Naša ljubav trajala je kratko, jer već sutra si se meni nasmijala slatko", "Ona samo jednog voli, kažu mi svi" sa dugim naslovima i kratkim pamćenjem. Uprkos tome ploča po objavljivanju 1977. godine dobro prolazi kod publike, a na svojim nastupima više pažnje poklanjaju scenskim efektima nego samoj muzici.
Sledeće godine, drugim albumom "Bijeli bagremi" pokušavaju da se predstave kao ozbiljnija grupa, ali ploča ne nailazi na odziv publike i oni prestaju sa radom. Enes BajraŽmović je kasnije pod firmom Digi snimio LP "Digi" (Jugoton 1982)

Diskografija
Singlovi
"Dođi mi na čaj"/"Želim igru tu" (Jugoton 1975.) "Ciciban"/"Rokza moju bivšu punicu i njenu priŽjateljicu" (Jugoton 1976) "Novi štos" /"Nisi mala beba" (Jugoton 1976) "Ekskurzija"/"Kad smo bili sasvim mali radili smo
divne stvari" (Jugoton 1977) "Semafor11/"Ja i moja mala" (RTV U 1978)
"Slušaj me, majko" / "Điha điha" (Jugoton 1980.)

Albumi
"Dođite na čaj"(Jugoton 1977) "Bijeli bagremi" (Jugoton 1978)

Spoiler:
 
Back to top Go down
View user profile
 
COD (Sarajevo)
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Rock music! :: Rock muzika :: Domaća rock scena-
Jump to: