Rock music!
Postanite clan rock fourma 
HomeRock forum portFAQSearchRegisterLog in

Share | 
 

 Nastanak progressive rocka

Go down 
AuthorMessage
RockstaR
Admin
Admin
avatar

Number of posts : 2862
Age : 26
Ëîêàöè¼à : Boulevard Of The Broken Dreams
Registration date : 2008-08-09

PostSubject: Nastanak progressive rocka   Sun Jul 05, 2009 10:21 pm

Progresivni rock bendovi su otisli van osnivanja formula rock muzike zahvaljujuci ekspeimentisanju sa razlicitim intsrumentima, tipovima pesama i muzickim formama. Neki bendovi kao sto su The Beatles, Pink Floyd, The Moody Blues i Procol Harum su eksperimentisali sa novim instrumentima ukljucujuci ‘vetar delove’ i ceo orkestar. Mnogi od ovih bendova su se promenili nacin svog rada i od svirali pesmu duze od tri minuta. Sa inspiracijom od ranijih umetnika, zanr je ‘cvetao’, najpre u Velikoj Britaniji, nakon sto je King Crismon odjavio debitantni album 1969. kojim je definisao ovaj zanr ‘In th Court of the Crimson King’.

Progresivni bendovi su unistili tehnicku i kompozicijsku granicu rocka time sto su otisli van standardnog rocka ili popularne stih-hor-osnova strukture pesme. Osim toga, aranzmani su cesto spajali elemente iz klasicne i dzez muzike. Instrumenti su bili obicni, dok su pesme sa tekstovima ponekad bile konceptularne ili bazirane na masti. Progresivni rock bendovi su ponekad koristili ‘koncept albuma koji je napravi jedinstvenu izjavu, obicno pricajuci epsku pricu’. Progresivni rock je dosao do dalekosezne koristi oko sredine 1970e. Malo bendova je postiglo veliki mainstream uspeh, ali kultovi su pratili mnoge grupe. Pink Floyd, Supertramp, Yes, Emerson, Lake and Palmer. Marillion, Rush, Jethro Tull. Genesis i nekoliko manje poznatih bendova su bili sposobni da rade na svojim hit singlovima i svojim slozenim i netradicionalnim albumima da bi zaradili vecu paznju.

Sa razvijem punk rocka kasnih 1970-ih, kriticko misljenje u Engleskoj se premesteno na jednostavniji i agresivniji rock stil, o progresivnim bendovima se raspravljalo kao o pretencioznim i oholim. prekinuvsi vladavinu progresivnog rocka kao jednog od vodecih rock stilova. To je bio de kada se sita komercijala pretvorila u popularnu muziku u drugoj polovini 1970-ih, kada su se mnogi funk i soul bendovi preobratili u disco i smooth jazz i dostigli popularnost preko jazz fuzije.

Medjutim, ustanovljeni progresivni bendovi su ipak imali dosta fanova. Od 1976e do 1980e, pioniri heavy metala Led Zeppelin su pokazali uticaj progresiv rocka u albumima Presence i In through the out door.

Do 1979e, prema kojoj je punk presao u new wave, Pink Floyd je izdao svoju rock operu The Wall, jedan od najprodavanijih albuma u istoriji. Mnogi bendovi koji su se pojavili nakon posledica punka, kao sto su , Cabaret Voltaire, Ultravox, Simple Minds i Wire, su pokazali veliki uticaj progresiva, kao i punk uticaja.
Back to top Go down
View user profile
 
Nastanak progressive rocka
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Favorite Progressive Rock "Suites"/Long Tracks
» 7th Overture - Christian progressive rock
» TWIN FUSION - Christian progressive rock
» Crown of Mercy - Christian progressive rock
» Angelic Warlord: Top 15 for 2012

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Rock music! :: Rock muzika :: Prokultura (1967 - 1977) :: Progressive rock-
Jump to: