Rock music!
Postanite clan rock fourma 
HomeRock forum portFAQSearchRegisterLog in

Share | 
 

 Nastanak britanskog rocka

Go down 
AuthorMessage
Chris
Spamer i rock'n'roll master
Spamer i rock'n'roll master
Chris

Number of posts : 3801
Age : 25
Ëîêàöè¼à : Saa moj Vladisav zauvek...
Registration date : 2008-06-10

PostSubject: Nastanak britanskog rocka   Sun Jul 05, 2009 8:09 pm

U Velikoj Britaniji dzez pokret je doveo do povecanja bluz muzickih umetnika u Velikoj Britaniji. Lonnie Doneganov hit iz 1955-e ‘Rock Island Line’ je imao veliki uticaj, te je pomogao da se razvije trend skiffle muzike u celoj zemlji, ukljucujuci i John Lennonov ‘The Quarrymen’. Britanija je razvila veliku rock’n’roll scenu, bez prepreka koje cuva ‘trka ploca’.

Cliff Richard je imao prvi Bristanski rock hit ‘Move It’, efikasno koristecu zvuk Bristanskog rocka. Pocetkom 1960-ih, njegova grupa The Shadows je bila jedna od brojnih grupa koje su imale uspeha sa instrumentima. Dok je rock’n’roll padao u lagane pop balade, Britanske rock grupe su u klubovima i lokalnim igrankama, pod snaznim uticajem bluz rock pionira kao sto je Alexis Korner, pocinjali da sviraju sa intezitetom.

Pri kraju 1962, Britanska rock scena je pocela sa grupama kao sto su The Beatles koji su bili pod uticajem americke muzike, ukljucujuci soul, ritam i bluz i surf muziku. U pocetku, oni su reinterpretovali standardni Americki zvuk, svirajuci na primer, tvist. Te grupe su eventualno nadahnule svoje originalne rock kompozicije sa sve vise muzickih ideja i jasnim zvukom. Sredinom 1962 The Rolling Stones su poceli kao jedna od brojnih grupa sve vise pokazujuci uticaj bluza zajedno sa The Animals i The Yardbirs.

Britanski rock se u Americi pojavio januara 1964-e sa uspehom The Beatlesa. ‘I want to hold your hand’ je bio njihov najveci hit na Bilbordovom 100 najboljih, zapocevsi Britansku invaziju americkih muzickih lista. Pesma je dosla na listu 18. januara 1964 i bila je na 45-om mestu da bi postala singl broj jedan i tamo ostala sedam nedelja i otisla na neverovatnih maximalnih 15 nedelja na listi. Ta pesma je takodje bila broj jedan u Ujedinjenom kraljevstvu. Milion kopija ovog singla su vec bili posteni u prodaju. ‘I want to hold your hand’ je postao najprodavaniji singl u svetu. Njihovo prvo pojavljivanje u Ed Salivanovom Show 9. februara se smatra prekretnicom u Americkoj pop kulturi. Emitovanje emisije je imalo preko 73 miliona gledalaca i to je bio rekord za Americki televizijski program. The Beatles su bili na putu da postanu najveci rock bend svih vremena i bili su praceni brojnim britanskim bendovima.

Kasne 1964-e, The Kinks, The Who i The Pretty Things predstavili su novi Mod stil. The Rolling Stones su se proslavili iste godine. Njihov prvi internacionalni hit je bio ‘(I can’t get no) Satisfaction’, snimljen maja 1965 godine tokom njihove trece Severnoamericke turneje. U Americi je singl pusten u prodaju u junu iste godine, proveo je cetiri nedelje na vrhu muzickih lista i proslavio ih sirom sveta. Krajem decenije, grupe Britanskog rocka su poceli da istrazuju psihodelicne muzicke stilove koji su napravili osvrt na drogu subkulture i iskustva.
Back to top Go down
View user profile
 
Nastanak britanskog rocka
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Rock music! :: Rock muzika :: 1950-te - rane 1960-te :: Rani britanski rock-
Jump to: